Bednář (ODS): Bárta lže. Jak říkám, nic nového

16.04.2012 10:23

Analytici nyní zkoumají chování Víta Bárty po vynesení rozsudku, kterým byl nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu 18 měsíců.

Bednář (ODS): Bárta lže. Jak říkám, nic nového
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Bohužel jeho chování zkoumají pouze politici, politologové a novináři. Ti podstatní, kteří by měli jeho chování zkoumat chybí. Psychiatři. Říká se, že Bártovým ideálem je Napoleon. Podle analýzy jeho výroků se pravděpodobnější zdá, že jeho vzorem je baron Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, zvaný též baron Prášil. Bárta je totiž notorický lhář. Což není nadávka, ale diagnoza.

Hledáním možného centra notorického lhaní v lidském mozku se zabývají významné vědecké týmy. Jejich výzkum však dosud neměl žádný úspěch. K částečnému úspěchu se přiblížili vědci z Jižní kalifornské univerzity, když dospěli k závěru, že existují "strukturální" rozdíly mezi mozkovou hmotou patologických lhářů a normálních lidí. Patologičtí lháři podle nich mají v porovnání s normálními lidmi v oblasti prefrontálního kortexu, který je pravděpodobně účastný ve vytváření fobického vyhýbavého chování, o 25,6 procenta více bílé hmoty a o 14,2 procenta méně šedé hmoty.

My nejsme vědci a ne zcela rozumíme těmto vážným vědeckým závěrům. Chování Víta Bárty, více než vědecké závěry, spíš nápadně připomíná známý židovský vtip. Vrátí se Kohn z obchodní cesty a ptá se šámese "Co je tady nového?" "Nového? Nic. Jenom včera štěkal pes," odpoví šámes. "A proč?" diví se Kohn. "Protože se seběhlo mnoho lidí," sdělí šámes. "A co ti lidé dělali?" zajímá se Kohn. "Nic. Jenom se dívali se, jak policie odvádí jejich bratra do vězení," prozradí Kohnovi šámes. "Že odvedli mého bratra? A pročpak?" "Falšoval směnky." "Směnky falšoval? Ale to přece není nic nového."
"No vždyť jim říkám, že tady není nic nového," spokojeně pokýve hlavou šámes.

Podobně bychom se mohli zlobit, že Bárta nesplnil svůj poslední slib, že v případě odsouzení, byť nepravomocném, odejde z vysoké politiky, tj., že složí nejen svůj funkce, ale i poslanecký mandát. Zcela evidentně tedy Bárta před svým odsouzením znovu lhal.

Jak říkám – nic nového.

Sám premiér Petr Nečas má problémy s Bártovou pravdomluvností. Nejdřív mu Bárta dal čestné slovo, že ABL nesledovala politiky ODS na Praze 11. Pak se ukázalo, že je sledovala.

Druhou lží bylo, když mu Bárta řekl, že o tom neměl dostatečné informace. A dal mu zase čestné slovo. Jediný, kdo mu uvěřil, byl bohužel sám premiér Nečas.

Protřelý ministr Miroslav Kalousek už tehdy řekl, že věřit Bártovi by mohl jen člověk s IQ 90 a nižším. 90 je spodní hranice průměrnosti, hodnota 70 znamená již mentální retardaci.

Třetí gigantickou lží bylo, když se ukázalo, že ABL nesledovala jenom komunální politiky na Praze 11, ale že také sledovala starosty Prahy 1 Petra Hejmu a později i Filipa Dvořáka, a možná i samotného premiéra Topolánka. A že tato sledování Bárta osobně řídil.

Na tři lži Víta Bárty premiér Petr Nečas reagoval tak, že Bártovu čestnému slovu uvěřil.

3 x a dost, jak říkají lidovci. Na další lež o tom, že Bárta po odsouzení odejde z politiky,  reaguje Petr Nečas už o hodně podrážděněji. "Vít Bárta sám předem avizoval, že v případě odsouzení bezprostředně poté odejde z politiky, a já osobně očekávám, že tato svoje slova naplní. Jiné řešení si vzhledem k rozsudku nedokážu představit. Tím spíše bych totéž očekával od pana Škárky, který dostal nepodmíněný trest," uvedl v pátek 13. 4. 2012 Petr Nečas.

Bárta v neděli (15.4. 2012) oznámil, že bude kandidovat v Plzeňském kraji na místo hejtmana. Prý chce zlepšit politickou kulturu v Čechách.

Inu, nic nového.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Bednář

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…