Bednář (Svobodní): Kde je česká pravice?

02.04.2013 15:55

Kdysi jí byla ODS. Snažila se propojit svobodu jednotlivce a státu s jejich tradicí a načas to nejen znělo přesvědčivě. Zejména dnešní vládní ODS se ale svými rozhodnutími skandálně odklonila od pravicového programu a své někdejší politiky.

Bednář (Svobodní): Kde je česká pravice?
Foto: facebook
Popisek: Profesor Miloslav Bednář

Navíc její propojení s polomafiánskými parazitními strukturami postupně bylo a je čím dál patrnější a převažující skutečností.Výsledkem je dnešní absurdní stav, kdy slušnější lidé v čele ODS ve skutečnosti nereprezentují realitu strany jako takovou. Levicová ČSSD je na tom v daném ohledu zhruba stejně s tím rozdílem, že levicová, pro společnost ověřitelně zničující rovnostářská demagogie v nynější situaci Evropskou unií způsobeného hospodářského poklesu stále ještě zabírá. Tak tomu zřejmě bude do té doby, než příští, pravděpodobně levicová vláda své zoufalé voliče citelně a snad již nezapomenutelně vyvede z omylu.

Vzhledem k faktu, že TOP 09 nelze s její daně zvyšující a eurofanatickou politikou považovat za pravicovou, je zřejmé, že se do blížících se parlamentních voleb české pravici uvolnil poměrně široký prostor, ale jen krátký čas k jeho věrohodnému zaplnění. Adeptů je mnoho, ale štěstí bude přát dnes připraveným. Rozhodující v nastávajícím střetu o přesvědčivé a dlouhodobé vyplnění uvolněného českého pravicového prostoru budou myšlenky a lidé, kteří za ně ručí. Likvidační krize české pravice je totiž krizí důvěry. Peníze zde nesehrávají prvořadou roli. Bez solidního programu, jeho důvěryhodných nositelů a příznivců je finanční podpora jen nezodpovědný hazard. To názorně předvedly hlavně minulé parlamentní volby. 
 
 Pravicový program vyžaduje odvahu a výdrž říkat, že svoboda jednotlivých neopakovatelných občanů a jejich demokratického státu znamená důstojnost a dobrý život, zatímco odkázanost na dotace nesvobodu, hanbu a dříve či později bídu. Odvahu a výdrž říkat, že svobodné rozhodování o sobě a svém státě je hlavním smyslem naší existence, který nikdy není samozřejmý. Odvahu a výdrž říkat, že rozhodují-li o nás jiní, nejsme svobodnými lidmi a svobodným státem, ale nevolníky. A právě tak říkat, tak jako kdysi T. G. Masaryk, že evropská jednota může být svobodná, demokratická a spravedlivá jen tehdy, budou-li mít ji vytvářející evropské demokracie naprosto stejná práva bez ohledu na velikost a moc. Jedině takto existující moc Evropy je dlouhodobě udržitelná a Evropě, právě tak jako nám, skutečně prospěšná. Každá jiná končí přinejmenším tak neslavně, uboze a směšně jako Evropská unie. 
 
 Prostor čekající na takové myšlenky a na nich postavený politický program nyní existuje a čeká na zaplnění. Jeho trvalé a důvěryhodné obsazení se může zdařit jen takové politické straně, jež své zásady nejen říká, ale právě tak si za nimi stojí. Svůj vnitropolitický program sezónně nemění z levicového na pravicový jako boty, nebo křiklavě pastelovou barvu šatů podle změny poptávky a snahy o osobní popularitu vůdčí tváře strany v soupeření s jinými. Naopak myšlenkami, lidmi a jejich činy soustavně a s vyrovnaným klidem ručí za to, že je a bude skutečnou, spolehlivou českou pravicí v jakémkoli počasí.

Miloslav Bednář, místopředseda Strany svobodných občanů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…