Březina (ČSSD): Pražané mají právo vědět, co je čeká

17.05.2013 16:52

ČSSD požaduje zařazení klíčových bodů na program Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Březina (ČSSD): Pražané mají právo vědět, co je čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

 

Předseda Klubu zastupitelů ČSSD Miroslav Poche dnes předal primátorovi Svobodovi návrh zásadních změn v programu svolaného zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy. Sociální demokracie požaduje, aby zastupitelům bylo k projednání předloženo celkem pět klíčových bodů, ke kterým koaliční představitelé doposud nepřipustili žádnou veřejnou debatu na půdě Zastupitelstva hl. m. Prahy. Všech pět bodů odsouhlasil na svém pondělním zasedání Krajský výkonný výbor ČSSD Praha.

V programu Zastupitelstva hl. m. Prahy navrženým koalicí naprosto chybí momentálně nejstěžejnější pražská témata. ODS a TOP 09 se tak opět chtějí vyhnout otevřené a věcné diskusi o záležitostech zásadního významu pro další vývoj v Praze. Za naprosto absurdní ČSSD považuje zmocnění radní Udženije zastupováním Hlavního města Prahy jako poškozeného v kauze deseti obviněných členů Rady hl. m. Prahy. Proto chce, aby Zastupitelstvo hl. m. Prahy určilo, že zájmy hlavního města bude v tomto sporu zastupovat předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Petr Dolínek. „Představa, že paní radní Udženija, jeden z nejbližších spolupracovníků primátora Svobody, bude hájit zájmy města třeba i na úkor pana Svobody, je málo pravděpodobná. Proto považujeme za adekvátní, aby hlavní město jako poškozeného zastupoval předseda Kontrolního výboru,“ řekl předseda Klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche. Sociální demokraté považují za mnohem legitimnější, aby poškozeného nezastupoval člen koalice, která se škody měla dopustit.

Druhým bodem navrhovaným ČSSD je nová organizační struktura Magistrátu hl. m. Prahy, jejíž principy již odsouhlasila Rada hl. m. Prahy, aniž by zastupitelé měli možnost se k záměru jakkoliv vyslovit. Přitom se jedná o jednu z nejradikálnějších změn ve fungování Magistrátu hl. m. Prahy za posledních deset let, k čemuž by se Zastupitelstvo hl. m. Prahy mělo jednoznačně vyjádřit.

Návrh ČSSD také požaduje otevření diskuse o dalších změnách v městské hromadné dopravě, které by měly být platné od 1. července letošního roku. Sociální demokracie považuje za naprosto nezbytné, aby koalice vysvětlila na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy, co pro veřejnost v oblasti městské dopravy připravuje. Zejména z důvodu, že doposud nepředstavila jasné řešení financování Dopravního podniku hl. m. Prahy a s ním související výši jízdného. „Pražané mají právo vědět, co je čeká. Obzvláště, když změny jsou předkládány v takto krátkém sledu, což považuji za projev naprosto nekoncepčního přístupu vedení města a nekompetentnost Rady. ČSSD také jednoznačně odmítá záměr pravicové koalice zvyšovat jízdné, včetně možného zdražování předplacených kupónů ,“ řekl zastupitel ČSSD Karel Březina.

Umístění Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí je dalším navrhovaným bodem jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy. „O změně, které významně změní vzhled historického centra města, by nemělo rozhodovat pouze 11 členů Rady. Proto chceme na Zastupitelstvu předložit návrh, aby bylo k této otázce vyhlášeno obecní referendum. Pražané mají právo vyjádřit se k tomu, jak Praha bude vypadat,“ vyjádřil se Karel Březina.

V neposlední řadě sociální demokraté po primátorovi Svobodovi požadují, aby zastupitelé projednali otázku parkovacích zón. Rada hl. m. Prahy rozhodla o zastavení rozšiřování parkovacích zón, které by zlepšilo situaci dopravy v klidu například v městských částech Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6 nebo Praha 8. Dotčené městské části vynaložily nemalé prostředky na přípravu zón. „Budeme chtít, aby městské částí dostali zmařené investice zpět od hlavního města,“ doplnil Karel Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.