Černý (KSČM): Opatření Nečasovy vlády jsou pro obranu země stále nedostatečná

05.12.2012 8:16

Problematika aktivních záloh sužuje Armádu ČR už od počátku její profesionalizace. Původní představy, že bude službu záložníka vykonávat téměř 2,5 tisíce lidí, se nepotvrdily.

Černý (KSČM): Opatření Nečasovy vlády jsou pro obranu země stále nedostatečná
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Skutečné počty záložníků se pohybovaly jen lehce nad jedním tisícem. Hlavní problém byl v tom, že dobrovolnost bez patřičné finanční motivace nefungovala.

Současný požadavek velení armády na dosažení počtu 5000 vojáků v záloze je pouze reakcí na to, že dál klesá počet profesionálních vojáků. Dostal se až na tak nízkou úroveň, že není schopen zabezpečit ani základní požadavky na obranyschopnost země. Rozčlenění vojáků v záloze do 3 kategorií, ani případné zvýšení odměn, dokonce ani další benefity, které dnes mají jen vojáci z povolání, nemusí znamenat zvýšení zájmu o aktivní zálohy. Teprve budoucnost ukáže, zda toto další úsporné opatření povede ke zvýšení bojeschopnosti Armády ČR.

Absence jednoznačných mobilizačních opatření jen dokresluje neschopnost vlády opustit koncepci výstavby armády zaměřenou jen na potřeby zahraničních misí. Přestože se obrana země stále deklaruje jako stěžejní povinnost, skutečné kroky vlády tomu zatím neodpovídají.  

Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR a stínový ministr KSČM pro resort obrany

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.