Hejtman Chovanec: Chodí tam, odkud jiní utíkají

31.05.2012 11:38

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru mi udělil medaili. Velmi si toho vážím, ale myslím, že ocenění si zaslouží především všichni, kteří se záchraně lidských životů a majetků aktivně věnují. Všichni profesionální i dobrovolní hasiči. Jejich stanici najdeme v téměř každé vesnici, ve městě i velkoměstě. Jsou tu pro nás ve dne i v noci a všichni je známe. Jejich činnost, pokud nejsme v bezprostředním ohrožení, prakticky nevnímáme.

Hejtman Chovanec: Chodí tam, odkud jiní utíkají
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Za práci je třeba jim především poděkovat. Těm dobrovolným zvlášť. Jejich svědomitá a nepřetržitá činnost nás provází již více než150 let. Tyto spolky se zcela přirozeně etablovaly jako nedílná součást našeho státu. Nejen při vlastní záchranné práci, ale i ve veřejném životě. Je jen velmi obtížné si například představit plesovou sezónu bez hasičského bálu. Dobrovolní hasiči jsou jednou z nejmasovějších zájmových organizací v republice. Jen ve sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je téměř 350 000 členů. Statisticky je tak i velmi pravděpodobné, že každý z nás má nějakého „svého“ dobrovolného hasiče buď přímo v rodině, nebo v okruhu známých. I proto je nepochopitelná jejich ignorace ze strany současné garnitury. To, že současná vláda nechápe a nerozumí úloze dobrovolných hasičů, se plně projevilo i vyhlášením speciální daně z tomboly. Tu přichystalo ministerstvo financí jako bonus pro státní kasu. Při tom právě drobný zisk z tomboly tvoří zásadní kapitolu rozpočtového příjmu celé řady jednotek dobrovolných hasičů. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a tato nehorázná hloupost byla zrušena.

Stará pranostika říká, že když hasič spí, republika vzkvétá. U nás to dnes vypadá přesně opačně. Plošné škrty, které vláda přichystala profesionálnímu sboru, totiž nikomu klidný spánek nepřináší. Rušit se bude téměř 400 tabulkových míst, nenakoupí se nová technika, hrozí likvidace celých jednotek a existuje i reálná možnost, že někdy hasiči třeba vůbec nevyjedou. Navíc nikdo nevysvětlil, proč k těmto drastickým opatřením kabinet sáhl.

Je zřetelné, že každá pomoc je v tuto chvíli vítána. Plzeňský krajský úřad se podpoře hasičů věnuje dlouhodobě. Například v loňském roce poskytl na podporu činnosti sboru bezmála 14 miliónů korun. Díky tomu si hasiči mohli koupit cisternovou automobilovou stříkačku, dva mikrobusy, nafukovací čluny, dekontaminační sprchy a kontejnerové nosiče. Z dotací mohla být také opravena požární stanice v Klatovech nebo chemická laboratoř v Třemošné.

Hovořit o tom, že hasiče je nutné vždy a ze všech sil podporovat, rozhodně není zbytečné. Důkazem jsou i následující strohá statistická data. Každých 8 sekund zazněla vloni linka tísňového volání. Každých pět minut vyjela jednotka požární ochrany, každých 17 minut byl někdo evakuován z nebezpečných prostor a každých 44 minut zachránily jednotky požární ochrany lidský život.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…