Hulinský (ČSSD): Stavební spoření, proč ministr Jankovský mlčí?

16.08.2011 13:17

Kritizoval jsem novou koncepci bytové politiky, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a kterou nedávno schválila na návrh ministra Jankovského vláda, především pro absenci zásadního stanoviska k budoucnosti stavebního spoření.

Hulinský (ČSSD): Stavební spoření, proč ministr Jankovský mlčí?

Vnímám pozitivně, že Věci veřejné, za které je Kamil Jankovský ministrem, odmítají některé záměry ministerstva financí v oblasti asociálních škrtů či rušení zaměstnaneckých výhod. Nechápu však, že Věci veřejné a jejich ministr, do jehož kompetence spadá i bytová politika, zarytě mlčí k záměrům zásadním způsobem omezit oblast stavebního spoření. Toto mlčení ve mně budí obavy, že Věci veřejné souhlasí s výrazným omezením jedné z posledních výhodných forem spoření občanů a také důležitého nástroje bytové politiky. Moji domněnku bohužel potvrzuje skutečnost, že v koncepci ministra Jankovského není o stavebním spoření ani řádka.

Existují přece nezpochybnitelné argumenty a zkušenosti, že účelové omezení stavebního spoření pouze na pořízení bydlení či věci s ním spojené, bude mít za následek odliv velké části střadatelů a tedy i neschopnost stavebních spořitelen poskytovat úvěry, které zásadním způsobem přispívají k bytové výstavbě. Pokles bytové výstavby by měl dopad na výběr daní i zaměstnanost, stejně tak jako účelové omezení čerpání prostředků by mělo dopad na koupěschopnost obyvatel a tudíž také na daňovou výtěžnost.

Vyzývám proto Kamila Jankovského, aby se jasně vyjádřil, zda podporuje návrhy ministerstva financí v oblasti stavebního spoření, nebo se postavil proti těmto nesmyslným a pro bytovou politiku škodlivým návrhům.

Petr Hulinský, stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD

Související:

Hulinský: Koncepci bytové politiky MMR nelze ve stávající podobě podpořit

##PROFIL 1535##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

8:04 Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

V pátek 7. června se ve 14 hodin otevřou volební místnosti v České republice, zavřou se 8. června op…