Janeček: Jak vytáhnout ODS z pražské bramboračky

22.05.2013 14:40

Opravdu čekal někdo něco jiného? A nebo byl současný vývoj na pražském magistrátu dopředu čitelný a očekávatelný stejně dobře, jako stále další a další prázdné a prací nepodložené fráze primátora Bohuslava Svobody o potřebě nové, čisté a transparentní politiky? Pojďme si to tedy shrnout.

Janeček: Jak vytáhnout ODS z pražské bramboračky
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Janeček

 

Byla to Pravá frakce ODS, kdo od začátku svého vzniku na podzim loň...ského roku upozorňoval na to, že se strana dostává do nebezpečného a nesmyslného vleku Kalouskovy TOP 09. A to jak na pražské, tak na celostátní úrovni. Navrhovali jsme, že by se ODS měla vůči tomuto koaličnímu partnerovi silněji vymezit, ne ustrašeně dělat vše, co mu na očích vidí. Nestalo se.
 
Byla to Pravá frakce, kdo opakovaně upozorňoval na to, že nové vedení pražské ODS v čele s primátorem Svobodou (vehementně podporovaným premiérem Petrem Nečasem) má jediný program – kritiku všeho, co v Praze udělali jejich předchůdci. Místo toho jsme se snažili prosadit, aby strana přišla s jasnou a srozumitelnou nabídkou pro pravicové voliče s důrazem na zlepšení podmínek pro rozvoj podnikání. Jediné, na co se vedení ODS zmohlo, byl povrchní materiál Agenda 2014, splácaný z dřívějších nesplněných slibů. Kdo si na něj dnes ještě vůbec vzpomene? (Nutno nicméně přiznat, že na úrovni pražského regionu se stranické špičky nezmohly ani na to.)
 
A byla to znovu Pravá frakce ODS, kdo varoval, že pokud se vedení strany soustředí více na vnitrostranické boje a upevňování svého mocenského postavení, než na obnovu ODS v její tradiční konzervativní podobě, bude to přímá cesta do pekel. A dost dobře možná i pod hranici volitelnosti v blížících se parlamentních volbách, čemuž ostatně bohužel nasvědčují leckteré průzkumy preferencí. Jaká byla reakce na naše varování? Ještě silnější umlčování jakékoliv kritiky, skandální rušení celých nepohodlných oblastí ODS a následná ostuda, když i soud uznal, že takhle Nečas, Svoboda a spol. demokratickou politiku dělat nemohou a jejich stranické čistky částečně zrušil.
 
Sečteno podtrženo: Může se někdo divit, že si stále silnější a drzejší TOP 09 s takovým koaličním partnerem, jako je pražská ODS, v minulých dnech opucovala boty a pak ho zahodila do koše? To, že dál bude Kalouskova partaj nejspíš vládnout metropoli s více či méně přímou podporou ČSSD, od níž se ODS před dvěma lety hloupě, ale zato halasně odvrátila na důkaz „nové, čisté politiky“, se zdá být čím dál jasnější.
 
Navrhujeme následující postup:
1) V nejbližším možném termínu bude svolán mimořádný sněm pražského regionu
2) Předseda regionu na sněmu předloží zprávu o situaci ODS v Praze a seznámí delegáty s představou dalšího vývoje a navrhovanými kroky s časovým horizontem podzim 2014
3) Delegáti sněmu v tajném hlasování podpoří či odmítnou zprávu předsedy a jím navrhované kroky
4) Sněm případně zvolí nové vedení regionu
 
Neděláme si iluze, že by takový postup mohl ještě pro toto volební období něco zásadněji změnit na katastrofální situaci ODS na pražském magistrátu. Nicméně stále doufáme, že pro příští volební rok by snad ještě nemuselo být vše ztraceno. Pravá frakce ODS je připravena ze všech sil pomoci k tomu, aby se ODS vrátila ke své konzervativní tradici a také na čelné místo v české politice, které jí léta právem náleželo. Každý, kdo má stejný cíl, může počítat s naší pomocí a podporou.
 
Jiří Janeček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce