Jedinák (Republika): Důvěra? Na tu se ve vládě nehraje

29.01.2014 17:20

Neuvěřitelné, máme novou vládu. Už jsme sice v délce jejího hledání, domlouvání a sestavování začali dohánět země typu Belgie, kde půlrok nic neznamená, ale máme ji.

Jedinák (Republika): Důvěra? Na tu se ve vládě nehraje
Foto: Republika
Popisek: Bohuslav Jedinák

Rodila se těžce a již vyjednávání o jejím personálním obsazení a rozdělení resortů jasně naznačila, že se “máme na co těšit”, a že "klid na práci" rozhodně nebude.

Národ rychle zapomíná, takže jenom připomínám. Začalo to povolebním pokusem o vnitrostranický puč v ČSSD. Nevyšlo to. Nevyšlo to ani pučistům, ani Miloši Zemanovi. No nic, řekl si pan prezident, tak to Bohoušovi alespoň opepřím a moje vláda odborníků ještě stihne nějaký ten měsíc odvládnout a na poslední chvíli leccos rozhodnout.

Potom začaly tanečky okolo lidoveckého požadavku na tři ministry a speciálně enormní zájem o ministerstvo zemědělství. Lidovci sice otevřeně nikdy nevysvětlili, proč o něj tolik stojí, ale našlapování okolo majetku církví mluví za vše. Navracivší se majetek v rámci církevních restitucí je bezesporu tím hnacím motorem, co tuto stranu vedlo k takové neústupnosti šéfovat tomuto ministerstvu. Nejde o málo. Po změnách majetku v souvislosti s porážkou na Bílé hoře a privatizaci majetků v devadesátých let jde o třetí největší přesun v našich dějinách.

Chvilku klid. Potom tanečky okolo Andreje Babiše a resortu financí. To, že si faktický vítěz voleb jde s panem prezidentem na ruku je jasná věc, takže proč řešit nějaká lustrační osvědčení a možnou spolupráci s STB. No nic, nějak to přežiji resp. sobotkovsky vysedím, řekl si Bohuslav. Dáme tam svého náměstka a ten nám trochu nechtěného kolegu z vlády ohlídá…A ono se ukazuje, že asi neohlídá. Tak urputná je snaha Andreje Babiše zcela ovládnout ministerstvo financí a nevpustit za jeho dveře nikoho s jiným stranickým průkazem. Babiš pak bude sám sobě kontrolorem a z pozice největšího dlužníka v zemědělství bude dohlížet na tuzemské banky. U nichž má mimochodem napůjčováno na desítky miliard. Očividně se potřebuje jistit. Tomu říkám transparentnost v duchu ANO. A miliontý první střet zájmů Andreje Babiše.

Je toho víc, včetně nejnověji doutnající aféry čerstvě jmenovaného premiéra a jeho klíčové role v privatizaci Mostecké uhelné. Už jenom to, že největším zájmem koaličních stran je, se navzájem hlídat je zarážející. Speciálně, když to porovnáte s poklidem, který věnovali přijímání a řešení zákona zákonů - státního rozpočtu pro letošní rok. A tam rozhodně nejde o drobné….

Hlídači očividně mají jiné zájmy, nedůvěra už v začátku je maximální a se stresem z vládnutí bude jen hůř. Takto si já práci v týmu, který nás má pozitivně posunout dopředu, nepředstavuji. Ale třeba BUDE LÍP……tak nám to nějak přece slibovali….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Jedinák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…