Klaus: Brusel jen posiluje moc lobbistů a oslabuje víru v demokracii

19.04.2012 5:28

Předmluva prezidenta republiky ke sborníku CEPu "Domy s nulovou spotřebou energie".

Klaus: Brusel jen posiluje moc lobbistů a oslabuje víru v demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Domy s nulovou spotřebou energie – geniální návrh, nebo nesmyslná regulace EU?

Členské státy EU budou muset podle směrnice Evropské unie do roku 2018 zajistit, aby nové a nově významně rekonstruované budovy užívané a vlastněné orgány veřejné moci byly budovami s tzv. téměř nulovou spotřebou energie. Do roku 2020 mají tuto podmínku splňovat dokonce úplně všechny nové budovy, včetně soukromých. Centrum pro ekonomiku a politiku reaguje na tuto další z iracionálních aktivit Evropské unie novým sborníkem.

V části A uveřejňujeme texty ze semináře „Domy s nulovou spotřebou energie – geniální návrh, nebo nesmyslná regulace EU?“ z 11. ledna 2012. Vedoucí oddělení podpory obnovitelných zdrojů Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer tvrdí, že energetická regulace budov je rozumná. Poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček argumentoval, že směrnice o energetické účinnosti je výsledkem dlouhodobě chybné politiky unijních institucí i nerozvážných závazků, které na sebe členské země přijaly. Profesor ČVUT Karel Kabele vysvětlil, proč je definice domu s téměř nulovou spotřebou energie naprosto vágní. Redaktor Parlamentních listů Lukáš Petřík kritizoval evropskou směrnici jako další byrokratický nesmysl.

V části B přinášíme různé doplňkové texty. Místopředseda Sdružení majitelů domů Robert Axamit varuje, že náklady evropské regulace budou enormní. Podnikatel a bývalý výzkumný pracovník Petr Slanina argumentuje, že díky evropským regulacím člověk ztrácí svobodu na úkor byrokratického systému a stává se de facto jeho otrokem. Profesor pedologie Miloslav Kutílek dává do souvislosti střet o energii a oteplovací propagandu. Manažer controllingu Aleš Hrubý kritizuje potěmkinovské šílenství s obnovitelnými zdroji. Ondřej Krutílek z brněnského Centra pro studium demokracie a kultury zkoumá průběh implementace směrnice o domech s nulovou spotřebou energie v ČR. Jednatel AVE Bohemia, s.r.o. Petr Měchura dokazuje, že dům s nulovou spotřebou energie je pouhá fikce. Doktorand VŠE Tomáš Munzi kritizuje „nízkoenergetické“ chiméry evropských regulací. Ředitel Prague Twenty Lukáš Kovanda vysvětluje, proč evropské regulace končívají fiaskem.

Je příznačné, že anonymní a vzdálené bruselské rozhodování umožňuje schvalovat normy, které jsou v rozporu se zájmy evropských občanů, posilují moc lobbistických skupin a oslabují víru v demokratické principy. Směrnice o budovách s téměř nulovou spotřebou energie je příkladem protitržního nadstátního centrálního plánování, které se nám všem vymstí. Přeji inspiraci a pozorné čtení.

Václav Klaus, sborník CEPu č. 96/2012

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Klaus.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…