Kohout (VV): Exodus peakovců je zbabělý a vypočítavý

23.04.2012 12:06

Vyjádření místopředsedy strany Jiřího Kohouta.

Kohout (VV): Exodus peakovců je zbabělý a vypočítavý
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Vstoupil jsem do strany Věci veřejné z vlastního přesvědčení a kvůli vizím, které předkládala. Podporoval jsem ji tak, jak jsem v danou chvíli i čas mohl.

Po úspěšných parlamentních volbách jsem nedokázal pochopit, proč jsme se vydali cestou koaliční spolupráce. Nedovedl jsem pochopit mnoho z kroků, které strana v tomto období provedla a které ji neskutečně poškozovaly. Předpovídal jsem sestup preferencí, zánik strany a přirovnával jsem její osud k osudu Zelených. Nechápal jsem, ale respektoval, systém rozhodování ve straně, ač jsem k němu měl silné výhrady. Neodešel jsem, byť se mi díky této politice rozpadl klub v Přerově již před půl rokem a politika strany byla pro mne na hranici únosnosti. Tento stav jsem kritizoval.

S malým odstupem od posledních událostí si dovoluji tvrdit, že za stav strany, kdy má 1% preferencí, mohou výrazně i ti, kteří ji dnes opouštějí. Ovládali předsednictvo, zastávali vysoké stranické funkce, tedy mají velký díl viny za stav, ve kterém se dnes strana nachází. Spolupodíleli se na rozhodnutích, která ji dostala tam, kde je.

Grémium je vrcholným orgánem strany a je demokraticky ustanoven. Stanovy strany jsou standardními stanovami demokratické strany.

V okamžiku, kdy vrcholný orgán strany rozhodl tak, jak rozhodl, se část poslanců rozhodla toto rozhodnutí nerespektovat a raději vyvolat a dokončit proces štěpení strany, o který se již pokusila Kristýna Kočí. Struktura platformy byla pravděpodobně připravována pod vedením Pavla Dobeše na ministerstvu dopravy. Informace, které se točí kolem Pavla Dobeše, a úporná snaha ODS ho na postu udržet i za cenu destabilizace politické scény, jednoznačně poukazuje na fakt, že tento ministr již dávno nectil program VV, ale někoho jiného. Postup Kamila Jankovského a Karolíny Peake také nese znaky nerespektování rozhodnutí vrcholného orgánu strany.

Domnívám se, že souboj o vedení strany měl proběhnout uvnitř strany, nikoli hromadným exodem. Karolína Peake měla silnou podporu jako možná nová předsedkyně strany. Exodus je tedy z mého pohledu projev zbabělosti nebo silné vypočítavosti.

Nikomu nic nevyčítám, každý ať si jde za svým štěstím. Zůstávám věrný straně a zůstanu s ní i v těchto těžkých chvílích. Rozhodl jsem se tak i v situaci, kdy jsem musel počítat s rezignací na funkci ekonomického náměstka na SŽDC. Personální kroky Pavla Dobeše nebyly vedeny ve prospěch Věcí veřejných, ale přímo proti nim a podotýkám, že byly dlouhodobě plánovány.

Bývalým spolu straníkům, dnes již politické konkurenci, přeji úspěch v jejich konání a konstatuji, že naše cesty se definitivně rozcházejí.

Děkuji regionům, že dokázaly ustát názorové veletoče strany, a doufám, že odchodem této destabilizační frakce se situace uklidní. Z tohoto pohledu se nestalo nic jiného než to, že odešlo pár poslanců. Program strany i lidé v regionech nadále zůstávají. Za to jim patří dík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…