Langšádlová (TOP 09): Hraje ODS divadlo?

31.05.2012 6:23

„Kompromis“ znamená, že každá ze stran ustoupí z původních pozic. Kompromis je dohoda. A ty je nutné dodržovat. Kompromisní je i měsíce projednávaná vládou schválená novela rozpočtového určení daní (RUD). Dohodu, která nad ní padla, nyní ale k mému velkému překvapení začínají napadat někteří pražští poslanci ODS. Hrají divadlo?

Langšádlová (TOP 09): Hraje ODS divadlo?
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Novela RUD má posílit příjmy obcí o 12 miliard korun ročně. Jako na smilování na ni léta čekají tisíce malých a středních obcí, kterým chybí prostředky na rozvoj a potřebné investice. Po jejím schválení již nebudou závislé na libovůli úředníků a politiků, kteří přidělují dotace. Zároveň se vyrovnávají nesmyslné disproporce mezi čtyřmi největšími městy a zbytkem republiky.

Proti původní variantě, která měla Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň připravit o pět miliard korun ročně, dojde podle současného návrhu k souhrnné ztrátě 1,1 miliardy korun. Pro Prahu to představuje minus 650 miliónů, tedy pouze 1,7 procenta ročně. Původní, razantnější návrh přitom sliboval minus 2,2 miliardy. I přesto se někteří pražští poslanci ODS tváří, že je to změna nepřijatelná…

A já tak jednoduše nemohu uvěřit vlastním očím. Proč hájí dosavadní hospodaření města, kde byla minulá vedení schopna nesmyslně utrácet miliardy korun za předražené stavební a IT zakázky a nebyla schopná ušetřit zlomek „prošustrovaných“ peněz? Ráda bych uvěřila, že poslanci ODS již nejsou řízeni přes telefon některým z lobbistů, jako byl bývalý primátor. Doufám, že se jen jedná o nezbytné divadlo, které neovlivní konečné hlasování.

Neumím si představit, že by skutečně chtěli zradit šéfa své strany a premiéra, který osobně přislíbil posílení rozpočtů malých a středních obcí.

Helena Langšádlová
místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně za Středočeský kraj

Vyšlo v Právu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …