Línek (KDU-ČSL): Zvolení do vedení Výboru regionů si velmi vážím

06.12.2010 19:30

Roman Línek zvolen do předsednictva Výboru regionů EU.

Línek (KDU-ČSL): Zvolení do vedení Výboru regionů si velmi vážím

V uplynulém týdnu se uskutečnilo další plenární zasedání Výboru regionů v Bruselu. Za Pardubický kraj se shromáždění zúčastnil náměstek hejtmana Roman Línek. Ten byl rovněž zvolen do předsednictva Výboru regionů na místo uvolněné bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. Českou republiku v předsednictvu zastupují maximálně dva zástupci.

„Volby do užšího vedení Výboru regionů si velmi vážím a určitě zde využiji své zkušenosti z posledních šesti let, kdy jsem byl řadovým členem tohoto evropského orgánu," komentoval svou novou roli Línek a pokračoval: „Chci se ve výboru i nadále zaměřovat zejména na ekonomické a sociální záležitosti a jejich regionální rozměr."

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který Výboru regionů předložil k diskusi plán práce Evropské komise, též na zasedání oznámil, že bude tlačit na členské státy, aby do spolupráce více zapojovaly regionální a místní orgány prostřednictvím tzv. územních paktů. Předsedkyně Výborů regionů Mercedes Bresso toto oznámení uvítala s tím, že cílů strategie Evropy 2020 lze dosáhnout pouze v případě intenzivní spolupráce všech úrovní státní správy, a to od samého počátku. Dodala také, že je potřeba, aby regiony a města byly vnímány jako rovnocenní partneři, nikoliv jen jako pouhé poradní orgány.

„Debata se dotkla i tématu kohezní politiky EU, ze které se i v Pardubickém kraji čerpá nejvíce evropských peněz. Považuji za správné tvrzení předsedy Komise Barrosa, že politika soudržnosti neprospívá pouze regionům, nýbrž celé Evropské unii," řekl k samotnému jednání Roman Línek. „Potěšilo nás i předsedovo ujištění, že Evropská komise je hrdá na politiku soudržnosti a že si bez politiky soudržnost a solidarity nedovede představit existenci Unie," dodal.

Výbor regionů dále projednával body týkající se boje proti změně klimatu, snižování energetické náročnosti či Zdravotní strategii EU pro roky 2009 - 2013.

Dále čtěte: Línek (KDU-ČSL) hájí zájmy krajů ve Výboru regionů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech