ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel

21.05.2024 14:56 | Tisková zpráva

„Bez včel by náš svět nebyl sladký,“ říkají energetici. Včera si v Temelíně připomněli Mezinárodní den včel. Pro zaměstnance připravili tematicky zaměřený znalostní kvíz. Vylosovaní výherci za odměnu získali sklenici pravého temelínského medu.

ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hned čtrnáct včelích úlů stojů v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Od roku 2018 se o ně stará jeden ze zaměstnanců. Ročně přitom stočí 250 kilogramů medu. Přírodní produkt pak energetikům slouží jako netradiční dárek.

„Na Temelíně mám letos za sebou už dvě stáčení. Dohromady jsem stočil téměř dvě stě kilo medu. Teď včely snášely především javorový nektar, přibližně za měsíc by měly začít nosit nektar lipový,“ uvedl Sergej Vlačiha, který se o čtrnáct úlů v těsné blízkosti elektrárny stará.

Od roku 2018 už temelínský zaměstnanec v parku kolem infocentra stočil celkově 1500 kilogramů medu.

Světový den včel se váže k datu 20. května a má zvyšovat povědomí o zásadní roli, kterou včely hrají při udržování zdraví lidí a planety. Tento den se slaví od roku 2018, kdy úsilí slovinské vlády vedlo Valné shromáždění OSN k prohlášení 20. května za Světový den včel. Proč právě tento den? V květnu mají včely asi nejvíc práce v roce, ale také právě 20. května se narodil uznávaný slovinský včelař Anton Janša (1734-1773), který, krom jiného, vyučoval včelařství ve škole, založené ve Vídni samotnou Marií Terezií.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…