Liška (SZ): Prezident i ministr selhali, "případ Putna" svědčí o nebezpečných tendencích politiky

24.05.2013 15:34

Včera se na Hradčanském náměstí sešlo přes 400 lidí, aby vyjádřili protest proti zásahům do autonomie vysokých škol.

Liška (SZ): Prezident i ministr selhali, "případ Putna" svědčí o nebezpečných tendencích politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Kauza prezidentova odmítnutí profesury Martina Putny zároveň ukázala na další závažné souvislosti jako je zásah do práva na svobodu projevu nebo snahy Miloše Zemana posilovat neústavní cestou pravomoce prezidenta.

Protest svolal Ondřej Liška spolu s představiteli akademického života a občanskými iniciativami.

Shromáždění se odehrálo přesto, že se prezident a ministr školství dohodli na tom, že jmenováním prezident pověří ministra školství. Ministr si nechal prezidentem vnutit podmínky, za nichž odmítá zacházet s doc. Putnou se stejnou úctou jako s ostatními navrženými kandidáty, a zároveň akceptoval podmínku prezidenta, že navrhne změnu zákona, která prezidenta této povinnosti zbaví. Tyto podmínky považujeme za ponižující pro Martina Putnu i celou akademickou obec.

Svévoli prezidenta se nedokázala postavit ani opoziční ČSSD, která ústy poslance Vítězslava Jandáka doporučila "Putnovi a jemu podobným" odejít ze země. Vyzývat občany k emigraci považujeme za nepřijatelné a diskvalifikující pro výkon jakékoliv veřejné funkce.

Je dobře, že Miloš Zeman ustoupil rychlému a silnému protestu občanů, studentů a akademiků. Co ale nezmizí, jsou a budou jeho pokusy překračovat prostor, který mu ústavní pořádek této země vymezuje. Ostatně, i samo řešení, se kterým přišel, ukazuje na to, že si osobuje pravomoc iniciovat změny zákonů a vydíráním k nim tlačit představitele exekutivní moci.

V neposlední řadě odsuzujeme prezidentovy hrátky s homofobií a zastrašování akademiků, jejichž občanský názor hodlá považovat za překážku ve vědecko-pedagogické dráze. Věříme naopak, že právě akademická půda má zůstat nezávislá přesně proto, aby mohla promlouvat do veřejného prostoru. Vzdělávání na všech stupních totiž považujeme za úhelný kámen občanské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Sníží to využití netransparentní státní pomoci placenou z daní

10:04 Niedermayer (TOP 09): Sníží to využití netransparentní státní pomoci placenou z daní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k legislativě na podporu bankovnictví a transparentno…