Ministerstvo kultury: Odcizené sochy se navrací zpět svým majitelům

30.11.2012 14:58

Z Rakouska se dnes navrátí konvolut 39 kulturních statků – dřevěných a pískovcových soch, které byly v minulosti odcizeny a následně nezákonně vyvezeny z České republiky.

Ministerstvo kultury: Odcizené sochy se navrací zpět svým majitelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ministerstvo kultury vedlo od roku 2008 soudní spor o jejich vydání s rakouským překupníkem Jurgenem Heszem, který definitivně prohrál a nyní musí všechny zajištěné sochy bez náhrady vydat. To potvrdil jak prvoinstanční soud ve Welsu (AT), tak i odvolací soudy. Celková cena souboru byla stanovena na 159.800,- EUR.

Podle vyjádření Mgr. Svojanovského z odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií se jedná o doposud největší případ, který Ministerstvo kultury od roku 2004 vedlo. „Návrat odcizených kulturních statků vnímáme jako velký úspěch Ministerstva kultury v boji s nezákonným vývozem a těmi obchodníky, kteří se podílejí na drancování našeho národního kulturního pokladu. Za zcela zásadní pak v tomto případě považujeme rozsudek Nejvyššího soudního dvora ve Vídni, který potvrdil, že každý seriozní obchodník se starožitnostmi musí vyvinout náležitou péči a maximální úsilí, aby prověřil, zda předmět, který nabízí či kupuje, nepochází z nezákonné činnosti a nebyl vyvezen v rozporu s předpisy jiného státu.“

Soubor soch byl zajištěn rakouskou policií při domovních prohlídkách. Při následné identifikaci vyšlo najevo, že se jedná o předměty pocházející z trestné činnosti, která postihla jak sakrální, tak exteriérové objekty napříč celou Českou republikou. Předměty byly navíc zveřejněné v internetovém pátracím portálu Policie ČR jako odcizená umělecká díla. Protože rakouský překupník odmítnul jejich dobrovolné vydání, podalo Ministerstvo kultury žalobu podle evropské směrnice EHS 7/93, která umožňuje navracení kulturních statků mezi jednotlivými členskými státy.

Poté, co Zemský soud ve Welsu nařídil vydání soch bez náhrady, odvolal se jejich držitel nejprve k Vrchnímu soudu v Linci, a když i tento soud předchozí rozhodnutí potvrdil, obrátil se s odvoláním k Nejvyššímu soudnímu dvoru v Rakousku. Ten definitivně potvrdil oprávněnost nároku České republiky i právních závěrů a odůvodnění rozsudků obou nižších soudů.

Starožitník tak musel vydat dotčené kulturní statky, a to bez náhrady, zaplatit za právní služby svého obhájce a navíc uhradit výdaje České republiky za právní služby související s řízením u Nejvyššího soudu. Po návratu budou všechny kulturní statky navráceny oprávněným majitelům – Římskokatolické církvi, městům a obcím a soukromým osobám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…