Ministr Blažek: Platební neschopnost firem se nesmí stát pravidlem

27.03.2013 14:15

Sněmovna dnes odsouhlasila rychlejší placení faktur za dodané zboží a služby.

Ministr Blažek: Platební neschopnost firem se nesmí stát pravidlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

 

Přimět podnikatele ke spolehlivějšímu placení za zboží a služby má změna obchodního zákoníku, která určuje maximální zákonnou dobu splatnosti pohledávek a stanoví jasné sankce za její porušení. 
 
„Platební neschopnost firem se nemůže stát pravidelnou součástí obchodního styku. Živnostníci jednoznačně potřebují v tomto ohledu vyšší míru právní jistoty,“ uvedl šéf resortu spravedlnosti a místopředseda ODS Pavel Blažek. 
 
„Neblahým trendem poslední doby je zhoršující se platební morálka českých podniků, se kterou má zkušenost většina českých firem. Faktury za dodané služby a zboží platí firmy stále později a využívají tím faktu, že jsou na jejich odběrech ti ostatní – především drobní živnostníci – v podstatě závislí. V zahraničí přitom není výjimkou, že firmy uhradí fakturu ještě před dobou splatnosti. Českým živnostníkům se však o takové disciplíně mezi sebou může zatím pouze zdát,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
 
Norma stanoví, aby stát šel příkladem, proto se novela obchodního zákoníku netýká jen soukromého, ale i veřejného sektoru. Novela uleví podnikatelům a zkrátí dosavadní lhůtu pro splatnost faktur na 30 dní, kterou si podnikatelé budou moci výjimečně prodloužit až na 60 dní a překročit ji pouze, není-li to hrubě nespravedlivé. V případech, kdy je obsahem závazku dodat zboží nebo službu za úplatu veřejnému zadavateli, je pak lhůta 30 dní stanovena jako maximální a zároveň nepřekročitelná. To platí i na subdodavatele veřejné zakázky.
 
„Návrh chrání především menší a střední podnikatele, kteří jsou vystaveni riziku nepřiměřeného zacházení ze strany větších odběratelů. Živnostníci s penězi za své služby či zboží počítají a pozdní platby jim komplikují finanční řízení jejich podniku,“ upozornil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
 
Změna v obchodním zákoníku zkracuje na 30 dní také maximální ujednanou dobu pro přejímku zboží nebo služeb, aby firmy ustanovení o splatnosti neobcházely. Návrh pamatuje také na sankce za nerespektování zákonem stanovených lhůt – především možnosti domáhat se zákonného úroku z prodlení. Věřitelé dostanou navíc (nad rámec úroku z prodlení a nákladů soudního řízení) možnost požadovat náklady spojené s uplatněním pohledávky v paušální výši 1 200 Kč. Obdobná pravidla splatnosti obsahuje i nový občanský zákoník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…