Mládek (ČSSD): Ministerstvo financí v čerpání eurodotací fatálně selhalo

31.05.2012 18:31

ČSSD žádá okamžitou rezignaci ministra financí Miroslava Kalouska.

Mládek (ČSSD): Ministerstvo financí v čerpání eurodotací fatálně selhalo
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

ČSSD považuje za nepřijatelné, aby Nečasova vláda a její ministr financí dál strkali hlavu do písku a odmítali převzít politickou odpovědnost za fatální selhání v čerpání desítek miliard korun ze strukturálních fondů EU a za jednoznačně naprosto špatně nastavený systém auditu evropských strukturálních fondů.

Reálně hrozí, že Česká republika nevyčerpá z fondů EU 100 až 150 miliard korun. To představuje 10 000 Kč plus zhruba 400 korun ročně na úrocích na každého občana. Schodek státního rozpočtu se touto totální neschopností „vlády rozpočtové zodpovědnosti“ zvýší nejméně o 2,5 % hrubého domácího produktu (HDP).

Podle Bruselu je systém auditu, za jehož celkové nastavení a finální kontrolu odpovídá ministerstvo financí, chybný jako celek. Přitom přímo ředitel příslušného odbor auditu Václav Štraser je podezřelý ze střetu zájmů, neboť firmy, které podle obchodního rejstříku vlastní, dostávají peníze z Evropských fondů.

Prokazuje se, že ministerstvo financí ve své úloze auditního orgánu zcela selhalo. Evropská komise (EK) zjistila špatně fungující audity na jednotlivých ministerstvech i regionálních operačních programech. Nejnovější alarmující zprávy a závěry Evropské komise jednoznačně ukazují, že ministerstvo financí hrubě podcenilo kontrolu a audity více než 750 miliard korun, které by měla ČR získat na potřebné investice a rozvoj regionů z Evropského rozpočtu převážně mezi lety 2007-2014.

ČSSD je přesvědčena, že ministr Kalousek by měl za selhání auditního orgánu a za riziko škod velkého rozsahu, kterou kolaps v čerpání evropských peněz naší zemi způsobí, převzít plnou politickou odpovědnost a na svou funkci neprodleně rezignovat.

Jan Mládek, stínový ministr financí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…