Nečas: S Litvou nás pojí ekonomika i bezpečnost

18.05.2013 8:21

V rámci návštěvy Litevské republiky se předseda vlády Petr Nečas setkal s tamním premiérem Algirdasem Butkevičiusem.

Nečas: S Litvou nás pojí ekonomika i bezpečnost
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda vlády Petr Nečas poděkoval litevskému premiéru Butkevičiusovi za pozvání do Vilniusu a připomněl společné zájmy obou zemí. „Litva je zemí, se kterou nás kromě politických, bezpečnostních a kulturních vazeb pojí také zájmy ekonomické,“ řekl premiér.

Vzájemný obchod získal na dynamice

Oba premiéři spolu jednali o vzájemné ekonomické výměně, bezpečnostních otázkách a nadcházejícím předsednictví Litvy Radě EU. Podle českého premiéra vzájemný obchod po letech hospodářského zpomalení získal novou dynamiku. „Právě ve spolupráci a sdílení zkušeností českých a litevských firem nacházíme jednu z možností, jak lépe obstát v dnešní ekonomicky nepříznivé době,“ poznamenal Petr Nečas.

Řada českých výrobků je již dnes v Litvě dobře známa. Jedná se o kvalitní a cenově konkurenceschopné produkty, například vlakové soupravy operující na trati Vilnius–Kaunas, které dodala Škoda Transportation. „Těší mne proto, že dnes se mnou do Litvy přicestovala také česká podnikatelská mise a bude jednat s litevskými partnery, což jistě přispěje k rozvoji vzájemného obchodu,“ dodal český předseda vlády.

Pojí nás bezpečnostní zájmy

 

S Litvou nás pojí rovněž zájmy bezpečnostní. V rámci Severoatlantické aliance se české ozbrojené síly již dvakrát velmi úspěšně účastnily mise Baltic Air Policing a podílely se tak na ochraně vzdušného prostoru nad Pobaltím (květen – srpen 2009, září 2012 – leden 2013). „Během jednání jsme hovořili také o současném dění v Afghánistánu, na zajištění jehož bezpečnosti a stability se v rámci mise NATO ISAF podílejí obě naše země,“ připomněl premiér Nečas.

Litva bude předsedat EU

 

Česká republika spolupracuje s Litvou také v rámci mezinárodních organizací. Oba premiéři tak hovořili o aktuálních evropských tématech. V druhém pololetí letošního roku čeká Litevskou republiku předsednictví Evropské unie. „Oceňuji směr, kterým se ubírají priority pro předsednictví, které Litva představila, zejména důraz na dokončení vnitřního trhu, konkurenceschopnost a podporu hospodářského růstu, a popřál jsem panu premiérovi mnoho úspěchů,“ dodal premiér.

Litva je naším důležitým partnerem i v regionálním kontextu. Společně se obě země podílejí na projektu Východního partnerství EU, o kterém premiér Nečas hovořil také s předsedou polské vlády Donaldem Tuskem, při své nedávné návštěvě Polska.

Premiér Nečas dále zdůraznil zájem ČR na rozvoji spolupráce mezi Visegrádskou skupinou a pobaltskými státy, což byla mimochodem jedna z priorit nedávného českého předsednictví V4. „Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Litevskou republikou jsou vynikající. Těší mne, že jsme se s panem premiérem Butkevičiusem mohli dnes setkat a přispět tak k posílení česko-litevské spolupráce,“ uvedl na závěr český předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.