Okamura: Vládní strany kopírují program Úsvitu přímé demokracie

26.05.2013 13:43

Komentář k aktuálnímu dění.

Okamura: Vládní strany kopírují program Úsvitu přímé demokracie
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Vládní strany začaly kopírovat naše hnutí Úsvit přímé demokracie. Nejčastější námitky k Okamurovi jsou, že je populista, demagog a nově také fašista,  protože hnutí Úsvit se jmenuje Úsvit. Nejrůznější radikální extrémistické strany měly v názvech nejrůznější slova včetně slov socialismus, národ,  demokracie, svoboda a  jiné. Odvozovat z jednoho obecného slova fašismus je nejspíš téma pro psychiatry. Když jsme oznámili vznik hnutí  prosazující přímou demokracii, většina politiků je označila za populistické, demagogické, nereálné a že nás budou volit magoři - promiňte - cituji doslova.
  
Sešel se týden s týdnem a TOP 09 přišla s přímou volbou starostů - tedy s jedním ze základních prvků změny ústavy, který prosazuji již několik let.  Dva dny po té, co jsme uplynulý týden v Blansku oznámili podání návrhu změny zákona o DPH, který by uzákonil platbu DPH zcela logicky až po zaplacení faktury, přišel se stejným návrhem premiér Nečas z ODS. 
 
Máhátmá Ghándí kdysi řekl:“Nejdříve vás ignorují, potom zesměšňují, pak s vámi bojují a potom vyhrajete.“ V českých podmínkách to je mírně pozměněné - nejdřív vás zesměšňují, pak s vámi bojují a pak vás vykradou. Což překvapivě není až tak špatný model. Stále dokola se mě mnozí lidé a novináři ptají, co jsem pro občany vykonal. Jejich problém je, že přes zamlžené brýle nevidí svět kolem sebe. Už několik let vzbuzuji veřejnou diskuzi, už několik let analyzuji problémy a navrhuji řešení. A už několik let se postupně mnohé z návrhů realizují  - byť se jich nakonec uchopí kdokoli – tak pro mne je důležité, že alespoň něco nezapadne a nějaká změna k lepšímu se třeba prosadí. A to, že mnohé změny prosadili či začali prosazovat dokonce mí velcí oponenti - Pospíšil, Nečas nebo Kalousek - to vnímám jako velkou morální výhru. Ne já, ale oni postupně musí měnit své názory a priority. Ne my, ale oni, byť se zaťatými zuby, musí ukrajovat z moci exekutorů nebo státu. 
 
Na drtivou většinu myšlenek a principů, které v našem hnutí Úsvit prosazujeme, si nedělám nijaký autorský nárok - přímou demokracii tu přes dvacet let prosazoval právě zemřelý prof. Milan Valach nebo právnička Hanka Marvanová. To, v čem přispíváme my, je, že starým myšlenkám jsme dodali novou sílu a razanci. Jednotlivce, byť sebevíc respektované, mohli politici ignorovat. Nás všechny - tedy nejen hnutí Úsvit, ale všechny občany, kteří po politicích žádají odpovědnost a dobrou práci, ignorovat nemohou. 
 
Změny, které žádáme jsou proto jen otázkou času - jde jen o to, jak dlouho dokáží politici demokracii vzdorovat. A věřte mi - jejich nechuť k opravdové demokracii spíš sílí, ale síla ubránit stranicko-kmotrovskou oligarchii slábne.
 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.