Pražská ODS: TOP 09 se snaží o centralizaci moci ad absurdum

19.05.2013 22:02

Vyjádření primátora a členů rady hl. m. Prahy zvolených za ODS k čtvrtečním událostem.

Pražská ODS: TOP 09 se snaží o centralizaci moci ad absurdum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

„Včera na jednání Rady hl. m. Prahy prosadila TOP 09 přes jednotný nesouhlas radních za ODS reorganizaci magistrátního úřadu. ODS nesouhlasí se způsobem, jakým TOP 09 svoje představy násilně prosazuje, a to i z důvodu nesouhlasu s věcnou podstatou přijaté organizační změny Magistrátu hl. m. Prahy.

Primátor se proto rozhodl využít svého práva podle zákona o hl. m. Praze, který v § 73 umožňuje primátorovi metropole výkon přijatého usnesení pozastavit a přenést rozhodování v této záležitosti na půdu Zastupitelstva hl. m. Prahy. Podle našeho názoru je usnesení vynucené TOP 09 nesprávné. V tomto směru se opíráme o vyjádření, které Magistrátu poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj a ve kterém jednoznačně říká, že přijatá změna je „absolutně nevhodná“ a ministerstvo ji „v žádném případě nedoporučuje“.
 
Pokud toto usnesení projde i na Zastupitelstvu hlavního města, hrozí zrod jednoho superúředníka v čele spojeného odboru územního a stavebního.  Vzniklý superodbor pak bude vydávat stanovisko a bude zároveň rozhodovat i o odvolání proti němu. To v ODS vyvolává obrovské pochyby o konfliktu zájmů a nepodjatosti superúředníka v jeho čele. Jedná se o centralizaci moci dotaženou ad absurdum. ODS má navíc vážnou obavu, že tato reorganizace je na míru šita jedné osobě.
 
Mezi další výhrady ODS patří otázka koncepčnosti rozbití školského a sociálního odboru, otázka bezmyšlenkovitého sjednocení veškerých investic do jedněch rukou. ODS také nemůže souhlasit s narůstáním byrokracie – reorganizace dává vzniknout pozicím nového sekčního ředitele, nového ředitele odboru a tří nových vedoucích oddělení. Tyto nové funkce jsou spojeny s dalšími významnými finančními náklady.
 
Díky reorganizaci může dojít k výraznému ochromení úřadu a zhoršení služeb pro občany, díky stěhování a změnám pracovní náplně až tisíce magistrátních úředníků.  Pro ODS je rovněž důležité zachování tolik diskutovaného práva veta.   Toto právo zakotvené v koaliční smlouvě i v jednacím řádu Rady hl. m. Prahy, je pro ODS poslední pojistkou pro případ, kdy TOP09 zneužije své většiny 6 hlasů proti 5 hlasům ODS k prosazení záměru, který je pro ODS zásadně nepřijatelný. Příkladem může být zdražení jízdného v Praze, které TOP09 prosazuje a preferuje před racionalizací provozu Dopravního podniku a hledáním úspor a zdrojů uvnitř podniku.“ 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.