Premiér Nečas: Penze byly loni nejvyšší od roku 1989

31.05.2012 17:12

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády vysvětluje, v reakci na demonstraci seniorů, proč není možné zachovat stávající výši valorizace důchodů.

Premiér Nečas: Penze byly loni nejvyšší od roku 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Co se týče požadavků na valorizaci, já chci zdůraznit, že důchody budou valorizovány, na rozdíl od celé řady členských zemí Evropské unie, kde důchody valorizovány nejsou nebo dokonce klesají.

Za další, že požadavek na zachování plné výše valorizace je mimo ekonomickou a rozpočtovou realitu této země. A chci připomenout, že i tak sociálně silně orientované země jako je Švédsko nebo Spolková republika Německo podvazují výši valorizace výší vybraného pojistného na důchodové pojištění. Jinými slovy, pokud se vybere méně, tak dokonce důchody klesají. Takže z tohoto pohledu se nepohybujeme nikde mimo hlavní proud Evropské Unie.

Chci také připomenout, že v loňském roce výše starobních důchodů dosáhla v naší zemi největší reálné hodnoty od roku 1989 a že i po této nižší valorizaci to bude pořád výrazně vyšší reálná hodnota důchodu, než například byla kdy za vlád sociální demokracie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce