Seďa (ČSSD): Politická strana není s.r.o.

16.04.2012 11:00

Politická strana není s.r.o. A je ostuda, když si to někteří politici myslí. Pan Z.Bakala se v rozhovoru v českém deníku přiznal, že sponzoroval všechny tři současné vládní strany a že si myslí, že vládnou dobře.

Seďa (ČSSD): Politická strana není s.r.o.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Kromě toho, že málo razantně bojují proti korupci. A že v ČR již neinvestuje právě kvůli vysoké míře korupce.

Vůbec se nedivím, když jeden z nejbohatších mužů v zemi, podporuje pravicové tažení za co nejmenším zdanění jeho zisků. Ovšem na rozdíl od jeho názoru drtivá většina občanů této vládě nedůvěřuje. A to nejen, že proti korupci nebojuje, ale zejména proto, že je vůči občanům nespravedlivá. A to jak v prosazovaných reformách, tak ve svém lhaní o rozpočtové odpovědnosti a snižování zadlužení země.

Souhlasím s panem investorem, že míra korupce v ČR je obrovská. Nicméně je otázkou, zda toto korupční chování nemá kořeny v prosazené privatizaci v devadesátých letech, kdy se velmi nestandardně a netransparentně přerozdělil „státní“ a „veřejný“ majetek do soukromých rukou.Ze dne na den vznikla třída zbohatlíků, kteří na rozdíl od bohatých na západ od nás, nezískali své zisky z podnikání řady generací, ale zejména ze spekulací a na úkor českého bankovního systému. Však také tyto zisky byly zejména zaplaceny nutnou privatizací a stabilizací bankovního sektoru. A z té doby plyne oprávněně kritizovaná provázanost politiky s byznysem a nedůvěra veřejnosti v orgány činné v trestním řízení a v justici.

Když po dvaceti letech vstoupí do poslanecké sněmovny politická strana, která, jak se denně ukazuje, vznikla jako obchodní společnost, pak se nemůžeme divit rozčarování občanů z české politické reprezentace. Opravdu politická strana není s.r.o., i když si to zřejmě někteří politici myslí. Zřejmě jejich chuť v honbě za ziskem došla tak daleko, že se namísto reálné politiky nabízí zboží „krásných“ tváří či mediálně známého umělce. A když to nevyjde, pak se hraje melodrama tu s odposlechy, tu s úplatky či konspiračními teoriemi. Situace by nebyla tak zoufalá, kdyby tato „špína“ nezasáhla celou politickou scénu v naší zemi. A že se těchto kauz velmi rády ujímají sdělovací prostředky? Není se co divit, vždy´t je to nejen jejich byznys, ale i dlouhodobý cíl jak oslabit etablované české politické strany. A jsem si jist, že namísto VV se najde další, vhodně založená a mediálně podpořená „privátní“ strana.

Ano, souhlasím, že to nejsou média, která způsobila privatizaci politiky a umožnila postupné prorůstání politiky byznysem. Ale pokud si vzpomínám, byly to sdělovací prostředky, včetně veřejnoprávní televize, které výrazným způsobem usnadnily vstup stran s podnikatelským zázemím do parlamentních lavic. Problém je v tom, že nezávislý tisk a média pramálo křičela v době politických přeběhlíků Topolánkovy vlády, tak jako byla nekritická v době sestavování Nečasova kabinetu, a to přesto, že žádná z vládních stran ve volbách nezvítězila. Prostě šlo o to, že vlastníkům českých médií vyhovovaly tyto vlády, zejména z důvodu prosazované politiky. A to bez ohledu, jakým způsobem jsou tyto politické strany řízeny a ovládány.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.