Strejček (ODS): Uhlíková daň je nesmysl. Prodraží energie i palivo

21.04.2012 19:59

Harmonizace podnikových daní a uhlíková daň. Dvě opatření, která schválil Evropský parlament, mají z hlediska České republiky jednoznačně negativní dopady: zdražení podnikání, zvýšení daní, další zdražení energií a propad na příjmové straně státního rozpočtu.

Strejček (ODS): Uhlíková daň je nesmysl. Prodraží energie i palivo
Foto: istrejcek.cz
Popisek: Ivo Strejček

Směrnice o tzv. Společném konsolidovaném základu daně právnických osob (CCCTB, Common Consolidated Corporate Tax Base) má zavést jednotný výpočet daňového základu společností, které podnikají ve více členských státech sedmadvacítky. Ve společném základu by firmy zohlednily počet zaměstnanců, příjmy a aktiva a základ by byl následně alokován mezi země podnikání. Tento "osmadvacátý daňový režim EU" by měl být během příštích pěti let povinný pro všechny evropské firmy. Ze stanovisek českých a evropských podnikatelů ale jasně vyplývá, že zavedení CCCTB by mělo smysl jen tehdy, pokud by byl tento režim pro firmy i státy volitelný.

"Za prvé: EU má jisté pravomoci v oblasti nepřímých daní, ale CCCTB je pokusem o zásah do práva suverénních států stanovovat a vybírat přímé daně," argumentuje mluvčí ODS pro hospodářské a měnové záležitosti Ivo Strejček. "Za druhé, CCCTB je pouze předehrou k harmonizaci daňových sazeb a tedy k likvidaci daňové konkurence a vynucenému zvýšení daní v České republice. Musíme si uvědomit, že pro Českou republiku je - i vzhledem ke geografickým podmínkám - hlavním nástrojem podpory podnikání a investic právě nízká podniková daň. Nesmíme se o tuto výhodu nechat připravit státy, kde je podnikání drahé. Za třetí: zavedení CCCTB by u nás znamenalo především obrovské administrativní náklady a okamžitý výpadek ve výběru podnikových daní do státního rozpočtu."

Evropský parlament také schválil zprávu o zdanění energetických produktů a elektřiny, která požaduje, aby se do zdanění těchto produktů zásadním způsobem promítly emise CO2, v podobě povinné minimální sazby 20 eur za tunu.

"Většině europoslanců je jedno, že krizí trpí podniky i občané, a chtějí jim ještě více prodražit energie a palivo. Něco takového zásadně odmítáme," řekl po hlasování Ivo Strejček. "Pikantní také je, že oranžový Senát tyto návrhy ve svém usnesení označil za škodlivé pro Českou republiku, ale sociální demokraté je v Evropském parlamentu jednomyslně podpořili."

Základní fakta o Směrnici o CCCTB:
Směrnice by měla zavést jednotný výpočet tzv. společného základu daně společností, které podnikají ve více členských státech. Tento základ by byl následně alokován mezi země podnikání. V každé zemi by pak byla zdaněna část společného základu daně sazbou daně platnou v této zemi.
 
Mechanismus by měl být povinně zaveden ve všech členských státech EU. Protože ale o daňových otázkách musejí státy rozhodnout jednomyslně a zdaleka ne všechny daňovou harmonizaci podporují, žádá Evropský parlament, aby byl CCCTB zaveden jen v eurozóně s tím, že ostatní státy se mohou připojit.
 
Směrnice o CCCTB by měla platit povinně, bez výjimky a bez sebemenší flexibility. I tehdy, pokud by některému ze členských států klesl v důsledku přechodu na společný konsolidovaný základ daňový výnos, nesměl by ze společného režimu vystoupit.
 
Evropský parlament navíc žádá, aby Evropská komise připravila návrh na zavedení minimální harmonizované sazby daně právnických osob.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…