Tejc: ODS chce ohrozit vlastnictví sta tisíců lídí

17.05.2013 13:57

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 5. 2013.

Tejc: ODS chce ohrozit vlastnictví sta tisíců lídí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

 

Musím říct, že jsem zaskočen. Jsem zaskočen tím, že ODS, ta strana, která se tváří, jako že je jediná, která tady chce chránit vlastnictví, dokonce tady předkládá zákony o církevních restitucích, je strana, která chce ohrozit vlastnictví tisíců, deseti tisíců a sta tisíců lidí v naší zemi tím, že budou vystaveni podvodům a tím, že jejich majetek nebude dostatečně chráněn. To je důsledek zákona, který vy tady přijímáte. To je důsledek změny občanského zákoníku a to je věc, za kterou nesete odpovědnost vy a my ji nést nechceme. My se snažíme zmírnit důsledky toho, co vy navrhujete. A myslím si, že daleko lepší je tak, jak to navrhuje pan poslanec Ohlídal, aby byli informováni všichni. Protože pokud to necháme jen na těch, kteří ještě budou muset aktivně psát, tak se skutečně ochrany nedostane těm, kteří ji potřebují. 
 
Máme tady jiný příklad z minulosti. Máme tady příklady oněch předváděcích akcí, kde jsou lidé, kteří jsou vystaveni tomu, že podepisují listiny, na kterých se zavazují, že odeberou zboží za deseti tisíce a sta tisíce korun. A také můžete říct: tak je nechme na pospas, je to jejich rozhodnutí. Oni to podepisovat nemusí. A nebo můžete přijmout úpravu, která je bude alespoň částečně chránit, stejně jako jsme to udělali u spotřebitelských úvěrů, kde lidé podepisovali rozhodčí doložky, protože k tomu byli fakticky nuceni. 
 
Tento případ je o něco jiný, ale o to závažnější, protože v takovýchto případech bude docházet k převodům vlastnictví a ti lidé se nebudou moci bránit ani u soudu, že majetek, který byl převeden, by měl být navrácen původnímu vlastníkovi. To, co je nejzásadnější na této normě, je, že skutečně nechrání vlastníky nemovitostí a ohrožuje jejich vlastnictví v příštích letech. To je ten největší problém a to je důvod, proč my, i když s návrhem zákonem jako takovým nesouhlasíme, se snažíme alespoň zmírnit jeho dopady. V tomto smyslu je tedy jednoznačně návrh pana poslance Ohlídala komplexnější a může situaci výraznějším způsobem změnit. 
 
Ale upozorňuji na to, že i když přijmeme jeho návrh nebo přijmeme návrh pana poslance Doktora, tak stejně situace nebude řešena, protože řada lidí si nepřebere poštu, řada lidí prostě bude v této souvislosti, i když informace přijde, bez toho, aniž by informaci měla, a navíc, když ji bude mít, mnoho lidí nebude schopno posoudit následky tohoto jednání, nevyhledá právníka, na kterého nebude mít a o svůj majetek přijde díky těm, kteří budou podvádět a budou využívat lepší znalosti práva a budou využívat toho, že mají prostředky na dobré právníky. V tomto smyslu zákon je špatný a já jsem přesvědčen, že takový zákon bychom přijímat neměli. A pokud ho přijmout chcete, tak ho aspoň přijměme v takové verzi, která alespoň co nejméně bude škodit lidem. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…