Zaorálek: Tohle prostě zavání, ne-li dokonce smrdí

27.03.2013 12:05

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. 2013.

Zaorálek: Tohle prostě zavání, ne-li dokonce smrdí
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Dámy a pánové, kolegové, já bych rád požádal Sněmovnu, aby brala s velkou opatrností výroky pana ministra Kalouska. Já jsem udělal s výroky pana ministra takovou poměrně trochu groteskní zkušenost, že on tady také před časem pro mě neuvěřitelným způsobem citoval můj výrok o Stanislavu Grossovi z roku 2005, mě to překvapilo, ohromila mě ta paměť a samozřejmě, že jsem nebyl schopen na to v té chvíli reagovat, jak to bylo. Dal jsem si potom dodatečně tu práci, že jsem si to vyhledal v záznamech a zjistil jsem ke svému překvapení, že jsem nikdy nic takového samozřejmě neřekl. Což jsem si dodatečně uvědomil, že jsem opravdu takto to říci nikdy nemohl. Já to tady říkám proto, abych objasnil způsob práce pana ministra Kalouska, který opakuje, jak vidíme, úspěšně stále a stále teď nyní ho použil tentokrát na mého kolegu Jeronýma Tejce a pana poslance Sobotku, o kterých tady stejně jako o mně prohlásil, že tady řekli něco, co se podobalo útoku na policii a justici v souvislosti s kauzou Davida Ratha. Já bych poučen tím, jak se choval pan ministr v mém případě, bych ho požádal, aby příště podobné výroky tady skutečně doložil, protože já jsem přesvědčen, že v té podobě, jak on to řekl, to nebylo ani jedním z těch pánů řečeno. Toto je čerstvější než rok 2005, kterým jste mne ohromil tím minulým vystoupením. V tomto případě si prostě myslím, že je to evidentní, že takového z úst sociálního demokrata na této úrovni nemohlo být nic řečeno. To je jedna věc. 

Ta druhá, že je zase pěkné slyšet, když tady říká pan ministr, že oni nemají pochyby. Vy tedy, jak jsem pochopil, nemáte žádné pochyby o tom, co se událo na radnici v posledním roce. Já jenom připomenu, že ve vyjádření policie v tom obvinění se jedná o to, že Rada města je obviněna z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Já teď vůbec netvrdím, jak kdo může být v něčem takovém zahrnut. Dokonce mohu připustit, že to mohl být i nedbalostní trestný čin. Co si ale myslím, že je právě těžké vyloučit dopředu s takovou jistotou a s takovou znalostí, že prostě rovnou řeknu, ta policie je prostě mimo. To vylučujeme. Profesionalita, kompetence, bezúhonnost našich lidí je taková, že my říkáme ne! Tady je policie prostě mimo! Vy, jako člen vlády, vy, jako představitelé vlády, říkáte, ta policie musí být mimo. Možná proto, že si myslíte, že je zaujatá, že má jiné motivy, že tady máme zase nějakou válku policajtů jako v případě Vlasty Parkanové, ale to by potom bylo zase jenom svědectví toho, že tady něco děláte velice špatně. Pokud je to tak, že máte jistotu, že v tomto případě jde o úplně něco jiného, než o řádné stíhání policie, která má důvody a která je také sdělila v desetistránkovém obvinění, které mně určitý smysl dává. Já si myslím, že i pro mě je tam zcela zjevné, v čem je asi ten velký problém. Když to někdo udělá bez výběrového řízení, dostane to anonymní společnost se sídlem v Nizozemí. Chápete to. I na tu dálku cítím, že tohle je podezřelé. Navíc v něčem tak pochybném, jako je kauza opencard a firma Hages. Tohle prostě zavání, ne-li dokonce smrdí! Ale vy přesto řeknete, my jsme si jisti. 
 
Já vůbec teď netvrdím, že tohle šetření odhalí celý problém kauzy Hages. Já také sleduji to, že ta druhá parta v čele s panem bývalým primátorem Bémem nyní pookřála a že tudíž vy oprávněně máte pocit, že tady někdo na vás útočí. Možná jsou to věci u vás vnitrostranické, že si tady někdo vyřizuje účty. Mě také mrzí, že ta kauza není šetřena od začátku a také si myslím, že ten, kdo vytvořil ty koleje, že byl zřejmě někdo jiný. To je vlastně jisté než tato rada. Tomu všemu rozumím. Ale domnívám se i z toho, co vím, že v té radě někdo udělal, ať už z jakéhokoliv důvodu, ať jako bílý kůň, z nedbalosti nebo vědomě, to já nevím, podle mě se dopustil hrubých chyb. A na to byly dokonce už tehdy, v tom minulém roce upozorňováni. Opakuji, nejenom opozičními politiky, a to tedy jsem schopen doložit, že jim říkali, že poruší zákon, ale dokonce i Útvarem pro ochranu hospodářské soutěže. 
 
Takže tady je přece celá řada indicií, jakkoliv, neříkám, že to řeší problém opencard, ten je hlubší a měli by se šetřit asi i další lidé, tak tvrdím, že tady je přece celá řada pochybností. A ta vaše jistota, ta je prostě podivná. Ale budiž. Vy můžete říct, že věříte svým lidem, ale to, co si myslím, že nemůžete říct, že nemůžete vystoupit jako těleso vedení politické strany a napadnout policii z kriminalizace a zaútočit na ty orgány úplně stejně, jako to udělal ministr Kalousek v případě Vlasty Parkanové. A stejně tak jsme to kritizovali. Prostě to je to, co si nemůžete dovolit, jako představitelé státu na takových to funkcích! Jako vy prostě tím, už samotnou skutečností, že takto vystupujete, shazujete práci policie, že prostě premiér dopředu řekne, že ví, že na tom nic není, že to je v pořádku. To jsou podle mne nedovolené kroky v právním státě. Vy nerespektujete principy oddělení moci! Vy nerespektujete vlastní policii! Vy prostě před lidmi dáváte najevo naprostou nedůvěru v justici v této zemi! To si nemůžete dovolit vůči veřejnosti! Veřejnost nemá takovou možnost se ohradit a říci, ta policie je koupená, zkorumpovaná a podobně. Ta se nemůže takto bránit. Vy ručíte za to, že policie v této zemi postupuje podle pravidel a nemůžete ji shazovat ve chvíli, kdy se to týká vás! Kdy se to týká vašich lidí. Já si myslím, že tímto chováním vy vlastně demoralizujete tu společnost. Vy vlastně devastujete toto společenské vědomí. Já jsem tento bod chtěl zařadit proto, aby tohle jsme si ujasnili. Že některé věci se prostě nedělají a nemůže si je dovolit ani premiér ani ministr!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…