Zelení: Pražská cyklorevoluce začala, jen magistrát to ještě neví

19.04.2012 10:47

Zelení vítají jarní nárust zájmu Pražanů o cestování po městě na běžném nebo elektrickém kole.

Zelení: Pražská cyklorevoluce začala, jen magistrát to ještě neví
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Tisíce zkušených cyklistů i začátečníků nyní každý den vyrážejí do ulic české metropole, aby udělali něco pro své zdraví, propagovali zodpovědný a ekologický způsob dopravy nebo „jen“ využívali rychlý a pohodlný způsob pohybu po městě.

Pražský předseda SZ Petr Štěpánek k tomu konstatuje: „Pražská cyklorevoluce právě probíhá, přestože to magistrátní koalice ODS a TOP09 nevnímá. S cyklisty v ulicích už musí magistrát ve svých dopravních plánech počítat. Vyzývám magistrát, aby ještě letos uznal svou chybu a vrátil cyklodopravě tolik potřebnou podporu a peníze na její rozvoj.“

 „Po pomalém nárustu cykloprovozu v posledních 10 letech a po skokovém zvýšení zájmu o městskou cyklistiku během loňské odborářské stávky nyní zažíváme skutečnou cyklorevoluci. Na tuto změnu musí zareagovat pražský magistrát, od kterého nyní očekáváme razantní nárust investic do sítě cyklopruhů, stojanů a dalších prvků cyklodopravní infrastruktury. Město letos investice razantně přiškrtilo a ohrozilo tak další rozvoj sítě. Tyto výdaje se přitom městu v budoucnu jednoznačně vyplatí – mj. v menších nárocích na parkování v centru, menším znečištěním vzduchu výfukovými plyny a menším hlukem z dopravy ,“ říká Petr Vilgus, člen vedení pražské SZ a zastupitel v Praze 8.

 „Praha má solidní plán na rozvoj cykloinfrastruktury, existují základy této sítě, které je třeba propojit do logických celků. Pokud město nebude občany na jízdních kolech v ulicích ignorovat a bude do cyklistů investovat řádově zlomky každoročního rozpočtu na silnice pro automobily, Praha má šanci zařadit se k dopravně vyspělým velkoměstům západní Evropy,“ konstatuje předseda pražských zelených Petr Štěpánek.

 Významná část současné cyklodopravní sítě byla postavena v období, kdy byl radním hl. m. Prahy pro cyklodopravu zelený Petr Štěpánek. V té době byly také zásadním způsobem rozšířeny možnosti, jak překonat kopcovitý terén města a pohodlně zdolat převýšení veřejnou dopravou. Cyklisté nyní mohou kolo bezplatně vézt v metru, na přívozech nebo ve vlacích Pražské integrované dopravy při jízdách po městě. Na vybraných úsecích a v určitých časech lze využít i jízdu tramvají. Více informací najdete na www.ropid.cz.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…