Ženíšek (TOP 09): MZ nepoškozuje české lázeňství

23.05.2013 20:24

V posledním týdnu se ve spojitosti s hospodářskými problémy léčebných lázní v Jánských Lázních stalo Ministerstvo zdravotnictví terčem mnoha kritiků. Ti poukazují především na nevhodné nastavení ministerské vyhlášky a jejího indikačního seznamu. Mrzí mě, že pod mediálně vypjatou atmosférou často zapadly faktické argumenty, jež by ukázaly reálný stav celého problému.

Ženíšek (TOP 09): MZ nepoškozuje české lázeňství
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

 

V novém indikačním seznamu z října minulého roku zůstávají hrazena všechna vážná onemocnění, pooperační stavy a chronická onemocnění, jež vyžadují lázeňskou péči. Právě naopak je seznam zacílen na individuální přístup a potřeby účelné terapie. Je třeba poznamenat, že na tvorbě vyhlášky se podílelo mnoho odborníků i z řad poskytovatelů lázeňské péče či odborového svazu. Všem pacientům, kteří lázeňskou péči potřebují, se bez výjimky dostane. Lékaři nemají žádné limity na vydávání poukazů, což potvrdily i zdravotní pojišťovny. 
 
V případě, že by lékaři předepisovali lázně v menší míře, se může skrývat více faktorů: jiné alternativní podoby léčby reflektující vývoj medicíny a moderní postupy; trend klesajícího počtu pacientů vyžadujících lázeňskou péči; úbytek dětských pacientů v populaci. V těchto případech musí vedení lázní na situaci pružně reagovat a kapacity přizpůsobovat, případně hledat další zdroje financování.  Navíc obsazenost Jánských Lázní se snižuje již několik let, daleko dříve než byl vydán nový indikační seznam. Avšak ze strany vedení nedošlo k opatření, která by vedla včas k uzavření smluv na rehabilitační péči s pojišťovnami, a tak byl využit potenciál léčebny také z rekreačního hlediska. 
 
Ministerstvo i pojišťovny situaci monitorují a vyzývají lékaře, aby lázeňskou péči předepisovali. Nicméně podotýkám, že jsme nezaznamenali informace o tom, že by některým pacientům byly lázně odmítnuty či jim nebyla navrhnuta adekvátní náhrada.
 
Rád bych, aby se otázka okolo lázeňské péče řešila věcně a uváděla se reálná fakta. Shazování viny na nový indikační seznam a ministerstvo považuji za velmi nekorektní. 
 
Marek Ženíšek, 1. náměstek ministra zdravotnictví 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …