Byznys proti vlasti. Fiala zažije boj. Erik Best jmenovitě

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
05.01.2022 4:39 | Rozhovor

Vláda má před sebou vážný problém, který v ní může vyvolat silný vnitřní konflikt. ParlamentnímListům.cz to řekl politický analytik Erik Best. Jde o energetickou krizi a s ní související odlišné zájmy různých byznysových skupin z Česka a zahraničí. Připomíná už veřejně vyslovenou hrozbu na rozštěpení EU. V souvislosti s nástupem Fialova kabinetu Best připomíná jeho jmenování a okolnosti vývoje sporu o obsazení Černínského paláce.

Byznys proti vlasti. Fiala zažije boj. Erik Best jmenovitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Podle Erika Besta bychom neměli opomíjet okolnosti, za kterých celá vláda vznikla. Přesněji změnu názoru hlavy státu ve věci obsazení resortu zahraničí. „Stále nevíme, jestli existuje nějaká dohoda mezi Fialou a Zemanem. Samozřejmě je trošku nepochopitelné, proč to celé dopadlo takto, tedy že Zeman nakonec všechno přijal a rozhodl se, že nebude bojovat. S tím je spojené, zda má Babiš vůbec prezidentovu podporu, protože jeho výroky na adresu bývalého premiéra nebyly zrovna hezké. Babiš pak sám říkal, že je na něj Zeman naštvaný,” zamýšlí se.

„Jestli to znamená, že bude Zeman v prezidentských volbách podporovat někoho jiného, to nevíme. A nevíme to stejně jako to, zda podpora ze strany současného prezidenta má stále významnou váhu. Miloš Zeman dost své podporovatele naštval tím, že víc nezabojoval. Ať to bylo jakkoli, prezident usnadnil cestu nové vládě k převzetí moci a nekomplikoval to,” shrnuje analytik.

Další věcí prý je, že problémy podle jeho slov způsobuje sama vláda. „Jde třeba o vyhození policejního prezidenta Švejdara, platy učitelů atd. Vidíme i rozdíl v přístupu vůči Green Dealu mezi premiérem Fialou a tím, co si myslí třeba ministři Síkela nebo Bek. To jsou potenciální problémy do budoucna. Zatím to drží celkem pod kontrolou, až na platy učitelů, což jim může způsobit problém,” pokračuje Best.

Nová vláda začíná na vlastní kůži zakoušet nepříjemnou kritiku. Nejde pouze o klasickou politickou kritiku nové opozice, ale i z mediálních řad. Někteří komentátoři či experti se o Fialově kabinetu začínají kriticky vyjadřovat podobně, jako se vyjadřovali na adresu bývalé vlády Andreje Babiše.

Podle Erika Besta je to zcela logické. „Tím, co všechny z někdejší opozice spojovalo, bylo pouze odstranění Babiše, nic víc. Neznamená to, že teď každý akceptuje všechno, s čím Fialova vláda přijde. Základní problém je v tom, že žádnou jinou politiku moc nová vláda nemůže dělat. Přístup ke covidu je v detailech a zároveň chce Fiala šetřit. Na druhou stranu hodlá vyplácet obrovské peníze na testy ve firmách a školách. Jak to jde dohromady? V tomhle směru hrozí problém, protože zatím ani nikdo neřekl, jak dlouho bude testování trvat. Každý měsíc za to vláda utrácí miliardy. Není třeba nakoupit moc dalších testů, aby to v součtu dalo takovou částku, kterou odmítli přidat učitelům,” konstatuje s tím, že to může vyvolat konflikty. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…