Pehe: Že Západ chce zničit Rusko? Bláboly z Kremlu. Moskva si nedovolí zaútočit na žádnou zemi NATO

11.09.2014 9:25 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Že chce NATO chytit „Matičku Rus" do pasti a rozdělit, je jen paranoidní blábol současného Kremlu, kterým ospravedlňuje vlastní agresivní politiku. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl politolog Jiří Pehe. Podle něj je ruská politika založena na lžích. „Všechny ty řeči ruské propagandy o nebezpečí ze Západu jsou jen vymýváním mozků obyčejných Rusů - tak jak se to v Rusku ostatně dělo po většinu jeho historie,“ uvedl.

Pehe: Že Západ chce zničit Rusko? Bláboly z Kremlu. Moskva si nedovolí zaútočit na žádnou zemi NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

Západ udělal v rámci svých možností, co mohl. Není úplně jednoduché hledat shodu na tom, co by se mělo dělat, ve společenství 28 demokratických zemí Evropské unie, plus USA a několika dalších. Pokud někdo selhal, jsou to spíše některé jednotlivé země západního společenství jako je Česká republika, které netáhnou se zbytkem Západu za jeden provaz. Obecně si myslím, že Západ mohl a měl Ukrajině dodat zbraně. Ukrajinská vláda chce bojovat, ale nemá se Rusku čím bránit.

Co vyvozujete z důkazů o ruské přítomnosti na Donbasu, které předložilo NATO?  Jsou tyto důkazy dostačující?

Těch důkazů je mnohem víc, než jen důkazy NATO. Tajné služby, novináři, atd. Samotná Moskva mluví o ruských „dobrovolnících na dovolené“ na východní Ukrajině.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…