„Objeví se běženci a peníze jsou!“ Pravda o Romech a Ukrajincích. Aktivista, co psal Zelenskému

28.07.2023 4:44 | Rozhovor

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se měl při návštěvě Česka projevit jako soucitný člověk. Omluvit se a popřemýšlet, jak pomoci rodině zavražděného Roma.“ To řekl ParlamentnímListům.cz mimo jiné romský aktivista Ivan Veselý. Za Asociaci romských občanských iniciativ Evropy poslal zhruba před týdnem hlavě Ukrajiny dopis, ve kterém se třeba s ohledem na násilnou smrt Roma v Brně píše: „Vám nestál ani za zmínku, natož za nějaké smířlivé gesto dokonce ani zavražděný člověk.“

„Objeví se běženci a peníze jsou!“ Pravda o Romech a Ukrajincích. Aktivista, co psal Zelenskému
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Romský aktivista Ivan Veselý v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové

Nevraživost mezi Romy a válečnými uprchlíky v Česku roste. Kde to má kořeny?

Kořeny hledejme v devadesátých letech, kdy pracovní agentury přiváděly do Česka levnou nekvalifikovanou pracovní sílu z Ukrajiny. Romové ve většině pracovali v nekvalifikovaných pozicích na stavbách, v průmyslu a zemědělství. Tato nekvalifikovaná pracovní síla byla ochotna pracovat za sníženou hodinovou sazbu, a ještě k tomu buď v šedivé zóně pracovního trhu, nebo na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Tímto svým chováním Ukrajinci začali vytvářet nevraživost ne jenom mezi Romy, ale i mezi ostatními dělníky.

Ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš řekl: „Ukrajinci nás vytlačují z ubytoven.“ Co vy na to?

Souhlasím s panem Taragošem. V Česku neexistuje sociální bytová politika. Ubytovny byly a jsou pro některé romské rodiny poslední možností získat střechu nad hlavou.

Ostatně mnoho lidí vnímá narůstající nevraživost mezi těmito dvěma tábory jako reakci na to, že ukrajinští uprchlíci jsou dnes, co se týče sociálních výhod, preferovanější skupinou než Romové...

Humanitární pomoc ukrajinským běžencům byla zpočátku ve srovnání s humanitární pomocí sousedních států hodně štědrá. Většina běženců tu pomoc nutně potřebovala, aby mohla základním způsobem nastartovat nový život v Česku. Lidi spíše štvala ta menšina běženců, která přijela v drahých automobilech, ve značkovém oblečení a ověšená zlatem. V Česku máme přes třicet let vládních strategií integrace Romů, nikdy však nedošlo k plošné a komplexní implementaci těchto strategií. Primárním důvodem byl nedostatek peněz ve státním rozpočtu. Najednou se tady objeví běženci a peníze jsou na všechno možný včetně zbraní. Romská menšina se oprávněně může cítit ukřivděná.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

V jaké názorové bublině je ohledně tohoto problému podle vás uzavřena česká vláda?

Demokracie je dialog, diskuse, pluralita názorů. Tato vláda diskusi nepřipouští, naslouchá patolízalům a řiťolezcům. Kdo nemá stejný názor jako vláda, je dezolát, dezinformátor, Putinova pátá kolona. To hodně smrdí bolševismem. Václav Havel se musí hodně převracet v hrobě. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Doufám, že to nepřeroste z modročervené barvy do hnědé, že z nás neudělají židobolševiky a neskončíme někde v nějakém koncentračním táboře. Každá vláda, která má tyto tendence, se musí kontrolovat. Od toho máme řadu ústavních nástrojů včetně zpravodajských služeb, které mají za povinnost hlídat nejenom demokratické uspořádání republiky, ale i porušování základních principů, které by mohlo vést k destabilizaci tuzemské demokracie.

Prezident Petr Pavel utěšil poplivanou ukrajinskou holčičku. Prezidenta Volodymyra Zelenského problémy mezi Romy a Ukrajinci v Česku nezajímaly. Proč?

Prezident Pavel se ukázal jako potenciální dobrý český státník, důstojný následovník Masarykova odkazu. Projevit se jako soucitný člověk, to není slabost, ale obrovská síla. U prezidenta Zelenského se zatím zdržím komentáře. Nejsem si jistý, zda dopis, který jsem posílal přes ukrajinskou ambasádu, došel k adresátovi.

Co měl ale Zelenskyj podle vás udělat?

Projevit se jako soucitný člověk. Omluvit se a popřemýšlet, jak pomoci rodině zavražděného Roma.

Jak může gradovat nenávist po útocích Ukrajinců na Romy?

Pracuje se na tom, aby nenávist nerostla a došlo ke smíření Ukrajinců a Romů. Samozřejmě excesy z jedné nebo druhé strany nevyloučíte nikdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aktivista Veselý, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 28.07.2023 9:47:50
Kolikráte jste vyjádřili lítost vy, když někdo z vašeho etnika někoho zabil nebo zmrzačil ? Napřed si zameťte před vlastním prahem a poté se teprve navážejte do druhých.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…