„Papouškují, co tam slyší.“ Pavel ušetřen, zato jeho poradce. Slova, která pobouřila svět. Expremiér tuší směr

27.06.2023 16:50 | Rozhovor

Co říká na změnu názvu Koněvovy ulice? A jak to vidí v současnosti s českou levicí? I o tom mluví v rozhovoru expremiér Jiří Paroubek. „Hnutí ANO samozřejmě s radostí přijímá hlasy od levicových voličů, ale ne ve všem chce dělat politiku, která je levicová,“ říká. Vysvětlil, o co bychom měli usilovat, až skončí konflikt na Ukrajině a vyjádřil se i ke slovům prezidenta Pavla nejen ohledně „Rusů na západě“. Dostal se i k prezidentce Čaputové a blížícím se prezidentským volbám na Slovensku.

„Papouškují, co tam slyší.“ Pavel ušetřen, zato jeho poradce. Slova, která pobouřila svět. Expremiér tuší směr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel pronesl projev ve sněmovně. Poté se odebral zpátky pěšky na Hrad

Pane inženýre, jak jste sám uvedl na webu Vasevec.cz, v článku pro MF Dnes pod názvem „Opět okradeni, jako roku 1953“, přirovnáváte, jak říkáte „dnešní protilidovou politiku Fialovy vlády s protilidovou politikou komunistické vlády v roce 1953“. V čem vidíte podobnost?

Podobnost vidím v tom, že ta politika tehdy té komunistické vlády i té současné vlády vede ke snižování životní úrovně lidí. A to je velmi špatně.

Jak lidé v diskusi na vaše přirovnání reagovali? Pokud jste to četl…

Takoví ti skalní zastánci té současné vládní koalice byli dotčení, ale myslím si, že velká většina lidí toto chápe. Protože většiny lidí se to týká. Klesá jim životní úroveň a ten pokles se nezastaví ani v příštím roce.

Na stránkách webu Vasevec.cz máte výzvu spolku Nespokojení pro příznivce levicové politiky – „Zastavme destrukci státu prováděnou Fialovou vládou“. Jak konkrétně byste si to představoval?

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Tak především, aby lidé posilovali naše řady. Aby k nám vstupovaly, řádově desítky, stovky členů, protože teď se na sjezdu sociální demokracie ukázalo, že ta strana jde úplně do slepé uličky. Takže tady je potřeba, aby byla také nějaká jiná nežli komunistická levice a aby ta levice měla tendenci spíše integrovat své síly před volbami. Tady nejde o to spojovat ty strany do jedné, ale v té mnohosti udržovat jednotu v akci. Tak jako se to povedlo třeba francouzské levici. Ale také tak jako se to koneckonců povedlo i tady české pravici. Protože bez toho spojení by dnes nebyly ve vládě. Což já bych si přál. Ale bohužel, tak to je.

Obrací se na vás třeba i někteří členové sociální demokracie, že by z této strany odešli a vstoupili k vám?

Ano, někteří už z té strany odešli. Někteří odcházejí, ale nikam vstupovat nechtějí. A nám jde také o nové lidi, nejen o bývalé členy sociální demokracie. Ale i o nové lidi, protože to je nový začátek. Jsou tady před námi nové výzvy, jako jsou evropské volby, kde bychom rádi měli spojenou kandidátku levice. Jak se ukazuje, bez sociální demokracie, bohužel. I když tu nabídku jsem jim opakovaně dával. To nikdo nemůže říct, že ne. Předpokládám, že je tady potřeba levicová síla. Protože málo platné, hnutí ANO tak úplně levice není. Hnutí ANO samozřejmě s radostí přijímá hlasy od levicových voličů, ale ne ve všem chce dělat politiku, která je levicová.

Minulý týden se na Pražském hradě konala konference s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost. „Nemáme důvod bát se ruských hrozeb. Jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky a vojensky silnější,“ řekl mimo jiné prezident. Má pravdu?

Já si nemyslím, že je potřeba bát se ruských hrozeb. Ale na druhé straně tady zase ministr Lipavský vyhlašuje, že Rusko bude hrozba ještě po desítkách let. To jsou úplné nesmysly. Německo prohrálo válku zdrcujícím způsobem – což nevypadá, že by Rusko chtělo prohrát tu válku na Ukrajině zdrcujícím způsobem, no a za deset let v podstatě bylo Německo v NATO. Takže nemyslím si, že je možné vyloučit Rusko z mezinárodního společenství a zpřetrhat všechny vazby. Domnívám se, že bychom naopak poté, až ten konflikt skončí, měli usilovat o to, abychom získali zpátky levné ruské suroviny. Ty byly základem prosperity Evropské unie a Česka v posledních desítkách let.

A co říci na prezidentova nedávná slova ohledně Rusů na západě, která zvedla vlnu silné kritiky samozřejmě z východu, ale nečekaně i ze západních zemí spojenců?

Myslíte to, že by měli být sledováni?

Ano…

Já myslím, že to je prostě úplně skandální. A srovnávat to s Japonci po Pearl Harbor, tak to je úplně nevkusné. Protože americké občany japonského původu nastrkali do koncentráků. Omluvili se jim až po desítkách let. Takže to není nic, co by bylo hodné následování. Tak jako stejně mohou být agenti mezi těmi čtyřmi sty nebo pěti sty tisíci ukrajinskými utečenci, kteří tady jsou a jichž velká část tady zůstane. To by tajné služby nedělaly nic jiného, než vymýšlely další a další konspirace. Myslím, že to je úplný nesmysl. A myslím, že to je psychotický výkřik. Ani z toho nepodezřívám prezidenta Pavla, jako spíš jeho poradce, kteří papouškují to, co slyší od některých kruhů z Washingtonu. Měli by si především všímat, jaký je náš národní zájem. A ne papouškovat věci, které slyší odněkud odjinud.

Celkově, co říci na prvních 100 dní prezidenta ve funkci?

Prezident se snaží být aktivní, zejména v té zahraniční politice. Aby ukázal, že tedy na Hradě je někdo jiný, aby si toho někdo všiml. Takže co k tomu říci… Máme prezidenta s IQ 107, to se povedlo těm marketérům docela dobře. A teď je otázka, jestli v té funkci obstojí podobně jako prezidentka Čaputová, která nedávno řekla, že už na prezidentku kandidovat nebude…

Překvapilo vás toto rozhodnutí slovenské prezidentky?

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Když se podíváme, jaké veletoče provádí ve slovenské politice a jakým způsobem… protože ona také byla odpovědná za předchozí vládu, kterou se snažila v podstatě spoluvytvářet. A podporovala ji dlouho. Tak také za ni nese velký díl politické zodpovědnosti. Teď se pokouší samozřejmě s novou úřednickou vládou se z toho dostat. Ale já doufám, že ta doba je příliš krátká na to, aby lidem neuvízla v paměti předchozí doba naprosto neschopné vlády, která vlastně pracovala v symbióze s prezidentkou.

Myslíte tedy, že toto její vyjádření nějak víc ovlivní ty blížící se volby?

Já se domnívám, že tak je to taky myšleno, aby mobilizovala ty voliče pravice, že tady se vlastně bojuje o charakter slovenského státu. Faktem je, že oni zavedli Slovenskou republiku do značných problémů ekonomických i jiných. Ta vláda se úplně morálně rozložila. Ukazuje se, že ty uměle vytvářené strany mají více méně jepičí, nebo několikaletou životnost, a že toto není ta správná cesta. Bohužel jsme se na ni vydali také. Že tedy ty strany u nás nejsou často postaveny na nějakém ideovém základě, ale že jsou to pragmatické slepence, které prosazují jenom nějaké partikulární a osobní zájmy.

Praha 3 schválila změnu názvu Koněvovy ulice. Je to důležitý krok v této době?

Podle mne to bude stát akorát zbytečné peníze. Je to jenom vyjádření politického záměru. Toto já opravdu nechápu. Pak se třeba po čase přijde na to, že ten první starosta Žižkova Hartig vlastně není tak ideální figurou, jak to od něj očekáváme a bude se to přejmenovávat znovu? Já nejsem tohoto příznivcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…