„Podrbat za ouškem, to chtějí. Myslet na Čechy, to ne.“ Poslanec SPD natřel vládu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
29.11.2023 15:59 | Rozhovor

„Vláda je naprosto mimo realitu,“ myslí si poslanec Zdeněk Kettner (SPD). Podle něho právě toto pondělní stávka ukázala, stejně jako to, že vláda hazarduje s budoucností národa a jejím cílem je, aby ji zahraniční státníci, EU a USA „podrbali za ouškem“. „Platy nepedagogických profesí jsou na hranici k žití, někdy dokonce i pod. Ještě před škrty byl obrovský problém tyto zaměstnance udržet,“ uvedl s tím, že vláda bere školám poslední možnosti, jak platy alespoň trochu dorovnat.

„Podrbat za ouškem, to chtějí. Myslet na Čechy, to ne.“ Poslanec SPD natřel vládu
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Kettner

Vláda opakovaně hovoří o tom, že dnešní uskromnění lidé dělají pro naši budoucnost, pro své děti a vnoučata. Co podle vás ukazuje pondělní stávka učitelů o našem školství, květnatě označovaném jako inkubátor budoucnosti země?

Stávka ukazuje, že vláda je naprosto mimo realitu. S budoucností našeho národa naopak hazarduje, a stávka učitelů to potvrzuje. Je zajímavé, že premiér neustále opakuje, jak vše konzultují s odborníky, a stávku právě těchto odborníků pak dehonestuje.

Máte dojem, že tato vláda má nějakou vizi, kam budoucnost této země směřovat, kromě katedrových pouček o rozpočtové rovnováze? Že má představu, kam chce směřovat ekonomiku, jak to propojit s rozvojem školství nebo do čeho investovat?

Jedinou vizí této vlády jsou aktivistické výkřiku ve stylu zasloužilých svazáků a snaha získat podrbání za ouškem od zahraničních státníků z EU a z USA. ČR je pro ně až druhořadá. A naši občané si to uvědomují, jak je vidět v průzkumech a v rekordně nízké důvěře této vládě ČR.

Ministr Bek současně připravuje „revizi osnov“. Mohou tedy učitelé očekávat další zásadní změny ve způsobu učení? A očekáváte, že do něj už budou promítnuty avizované škrty a úspory?

Revize Rámcových vzdělávacích programů probíhají už velice dlouho. Nápady pana ministra, například zrušení devátých tříd a další, ovšem tuto práci prakticky zahodí do koše a bude se moci začít znova. Škrty se promítnou pouze do zhoršení kvality výuky a školství jako celku.

Jak moc budou podle vás školství bolet škrty, se kterými přichází rozpočet na rok 2024, který tento týden začne projednávat Sněmovna?

Budou setsakra bolet. A hrozí paralýza školství, pokud tedy nezasáhnou zřizovatelé a nepřesunou-li do škol své finanční prostředky. To ale budou suplovat povinnost státu, a navíc zřizovatelé též budou vystaveni poklesu prostředků. Nevím tedy, kde potřebné finance vezmou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesné , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 29.11.2023 16:13:20
Když křivá ursula placala nutelu po zádech vrnel jak ratlík u buřtu, že se mu hroutí republika ukrpremiera nezajímá,,Agent je to samé jen ho chválí bidet a spol,,S Trumpem to skončí,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…