Co na nás zkouší. O co jim jde? Ukrajina a naše peníze

28.03.2022 12:24 | Rozhovor

Postup českého státu při krocení cen pohonných hmot? „On zjevně bude zkoušet, kolik toho ještě vydržíme a bude do nekonečna argumentovat mimořádnou situací. A v důsledku to nakonec znovu zaplatí střední třída,“ kritizuje ekonom Ladislav Žák. Pro západní Evropu je dle něj Ukrajina „hluboce nezajímavá, jim jde jednoduše řečeno pouze o to, aby Rus nedošel k nim“, sdělil ParlamentnímListům.cz. Němcům jde jen o kšeft a my bychom si podle Žáka měli uvědomit, že za 6 měsíců tu máme podzim.

Co na nás zkouší. O co jim jde? Ukrajina a naše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládních lavic ve sněmovně

Projev amerického prezidenta Joe Bidena přinesl Ukrajincům spíše zklamání. Šéf Bílého domu totiž jasně uvedl, že bude hájit zájmy NATO, ale rozhodně nechystá nasadit americké vojáky na Ukrajině. Dalo se očekávat něco jiného?

Ne, zcela jednoznačně nedalo. Ale všimněte si, že i tak je to pro některé politiky z té původní západní Evropy (viz Francie) naopak až příliš ostrý kalibr, respektive rétorika, jakou se americký prezident prezentoval.  

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Cítil jste v tom sekundárně i ekonomický podtext, kdy Biden mimo jiné hledá zajímavé odbytiště třeba pro americký zkapalněný plyn a hovoří o závislosti Evropy na ruských fosilních palivech?

Tak samozřejmě, že každý stát sleduje své ekonomické zájmy. To je legitimní. Ale byl-li právě zde nějaký ekonomicky motivovaný „spodní proud“, pak nebyl nikterak silný. Z mého pohledu bylo tím hlavním poselstvím, že proces eliminace, a hlavně jeho konsekvencí, bude dlouhý a drahý, takže nic nedostane Evropa zadarmo. A proto je potřeba taky dokázat něco obětovat. Zkrátka a dobře on prostě říká, že když se my sami nebudeme prát, tak že se nebude nikdo prát za nás.

Zastavme se konkrétně u Německa – nakolik se jeho politický odklon od Ruska, který v posledních 3 týdnech sledujeme, zobrazí i v otázce importu ruského plynu?

Víte, mě zatím nikdo nepřesvědčil o tom, že to ta „stará západní Evropa“, řekněme bývalá Franské říše, myslí skutečně vážně. Pro ně je Ukrajina hluboce nezajímavá, jim jde jednoduše řečeno pouze o to, aby Rus nedošel k nim.

Německo si to vzhledem ke svým ekologickým ambicím ale především nemůže dovolit, nemyslíte?

Ale může si to dovolit! Proč by ne? Já si můžu dovolit leccos nebo to můžu – a měl bych aspoň zkusit. Můžu prohrát, to ano, ale jde přece o to, abych ukázal, že se umím bránit a že mám vůli se bránit. A nic takového já tu nevidím – a to se netýká jenom Německa.

Takže, abych odpověděl na vaši původní otázku: Žádné přerušení dodávek plynu ve směru z Ruska do Německa neočekávám – rozhodně ne ze strany Němců, které evidentně zajímá jenom kšeft.

Promiňte, a vy se domníváte, že Američany kšeft nezajímá?

Ale jistěže také zajímá, nicméně při vší úctě bych řekl, že USA je daleko více hodnotová země, ačkoliv to slovo nemám rád, nežli Německo.   

Do jaké míry je Česko závislé na dovozu plynu a ropy z Ruska, uvádí se cca 40 procent, pan ministr Lipavský nás ujišťoval, že to vlastně ani nepoznáme. Ale když ceny pohonných hmot stoupnou za 10 dnů někde až o 30 procent, tak to už by poznal kromě pana ministra snad každý. Je to skutečně dáno pouze válkou na Ukrajině nebo jde částečně také o přidruženou zájmovou činnost českých spekulantů?

Tak nepochybně, že český člověk je v jistých ohledech nesmírně podnikavý, a když se mu naskytne příležitost, tak se jí chopí za pačesy – stejně jako tito pumpaři nebo jak bych spíše řekl postaru veksláci. Ale ty věci jsou v zásadě tři: Padá kurz, stoupá cena na burzách a pak je zde ještě prostor pro ty zlaté české ručičky, aby nevyšly ze cviku. A navíc, když stát se chová zcela nerozhodně a není schopen rázně zasáhnout.

Ano, vy jste v předešlém rozhovoru řekl: „Stát musí udělat v tomto směru něco, aby lidi přesvědčil, že za nimi stojí. A to zastropování maximální ceny na 50 Kč za 1 litr benzinu, to mi připadá jako rozumné řešení, které by navíc mohlo vydržet až do léta, to znamená, že by to lidem alespoň přineslo nějakou jistotu.“ Jak byste zhodnotil dosavadní počínání a přístup státu k tomuto problému?

Přístup nelze hodnotit, protože ten stát neudělal absolutně nic. On zjevně bude zkoušet, kolik toho ještě vydržíme a bude do nekonečna argumentovat mimořádnou situací. A v důsledku to nakonec znovu zaplatí střední třída, pokud tu tedy ještě vůbec nějakou máme, protože je zřejmé, že střední třída se u nás tímto tempem velmi brzy stane ohroženým druhem zralým na vyhynutí.  

Zdražuje se vše, nejenom pohonné hmoty a energie, které pochopitelně tomu zdražení také výrazně napomáhají, ale najednou se řeší obilí a další plodiny a suroviny – znovu se tedy ptám, zda jsme celkově stále tak orientováni na východ včetně Ukrajiny?

Orientování na východ je jiná věc, ale my si musíme uvědomit, že za 6 měsíců tady máme podzim, ta potřeba energií bude znovu enormní a my se musíme rozhodnout, jaké komodity a odkud si zvolíme ve škatulce import a co jsme naopak například určitou modifikací výroby schopni zabezpečit si vlastními silami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…