Euro v ČR? A „inflace klesá díky mně“? Šichtařové došla trpělivost s Fialou. Takto to je

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.08.2023 18:18 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Největší problém se svým zadlužením a s veřejnými financemi mají země, které přijaly euro. Největší bubliny, že je to dohnalo mezi lety 2012 a 2014 k dluhové krizi, nafoukly země, co přijaly euro. Nejrychleji ztratily v Evropě svou konkurenceschopnost země, které přijaly euro. To je odpověď na nejnovější výroky předsedů všech tří stran koalice Spolu. „Takhle to dopadá, že politici jsou nevzdělaní a veřejnost si jejich nevzdělanou aroganci nechá líbit: Pokud dovolíme přijetí eura, poškodí nás to a naši důchodci budou platit dluhy za Řeky i Italy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Euro v ČR? A „inflace klesá díky mně“? Šichtařové došla trpělivost s Fialou. Takto to je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Premiér Petr Fiala oznámil, že pravděpodobně už příští rok bude Česko plnit „klíčové maastrichtské kritérium pro přijetí eura“. A to je zadlužení nebo deficit veřejných rozpočtů pod třemi procenty. Lidovecký šéf a ministr práce Marian Jurečka řekl v rozhovoru pro CNN Prima News, že někdy mezi lety 2025 až 2030 „už opravdu budeme směřovat do eurozóny“. A přidala se i předsedkyně třetí ze stran koalice Spolu Markéta Pekarová Adamová tím, že „strádáme na vysoké inflaci, která nám požírá úspory. V eurozóně je v průměru inflace mnohem nižší“. Určitě to není náhoda, že se během pár dnů všichni tři takto pozitivně k euru vyjádřili. Co si o tom myslíte?

Víte, které země mají v Evropě největší problém se svým zadlužením a veřejnými financemi? Ty, které přijaly euro, například Řecko, Itálie, Španělsko. Víte, ve kterých zemích se nafoukly největší bubliny, že je to dohnalo mezi lety 2012-2014 k dluhové krizi? V těch, které přijaly euro, například Irsko, Řecko, Portugalsko. Víte, které země nejrychleji ztratily v Evropě svou konkurenceschopnost? Ty, které přijaly euro, typicky Itálie. Víte, které země platí v Evropě za mejdan a hýřivost jiných zemí? Ty, které jsou v eurozóně. Chudší Slovensko platí dluhy za bohatší Řecko.

A z druhé strany: Víte, se kterými zeměmi má kupříkladu Slovensko platící eurem nejlepší vztahy? S Českem, které eurem neplatí. Víte, proč máme tak vysokou inflaci, vyšší než jiné země? Protože české vlády více rozhazovaly na veřejných výdajích, tedy více zvyšovaly množství peněz v oběhu. Myslíte, že je u těchto veřejných výdajů a tedy u inflace nějaká souvislost s eurem? Paradoxně je: Totiž my víme, že země, které přijaly euro, ještě zvýšily své veřejné výdaje, neboli kdybychom měli euro, asi by vlády utrácely ještě víc a inflace by byla ještě větší.

Takhle to dopadá, že politici jsou nevzdělaní a veřejnost si jejich nevzdělanou aroganci nechá líbit: Pokud dovolíme přijetí eura, poškodí nás to a naši důchodci budou platit dluhy za Řeky i Italy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To tak dopadá, když po r. 1989 pronikli do vlád, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 06.08.2023 18:46:18
tzv. disidenti, hochštapleři, političtí dobrodruzi, lobbisté a ekonomičtí diletanti všeho druhu, sloužící primárně zahraničním korporacím. Ti z nás udělali bruselskou kolonii.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…