Europoslanec Peksa: Muslimská Evropa? To není na stole! Při nejvyšším tempu migrace tak za stovky až tisíc let

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
23.05.2021 11:26 | Rozhovor

Migrace odvádí pozornost od zásadních problémů současné doby a je politicky zneužívána proti Pirátům. Europoslanec Mikuláš Peksa odpovídal pro ParlamentníListy.cz na otázky, které se s blížícími volbami objevují ve veřejném prostoru. Popírá, že by Piráti byli pro nekontrolovatelnou migraci do Evropy a prosazuje zlepšení životních podmínek v zemích, odkud lidé utíkají. Muslimská Evropa podle něj nehrozí, při současných číslech by to dle jeho odhadů trvalo až tisíc let. V rozhovoru se rovněž vyjádřil ke střetu zájmů českého premiéra a k tomu, jak jde dohromady soukromí a digitalizace státní správy.

Europoslanec Peksa: Muslimská Evropa? To není na stole! Při nejvyšším tempu migrace tak za stovky až tisíc let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Piráti zahájili volební kampaň do Poslanecké sněmovny a už se strhl předvolební boj, který souvisí s výroky různých politiků proti pirátům. Andrej Babiš ve videu na sociální síti varoval, že se zástupci České pirátské strany ve vládě ČR se zvýší nelegální migrace do Česka. A dal to do souvislosti s vaší spoluprací se Zelenými, kteří jsou v tomto směru benevolentnější. Za jak pravdivá premiérova slova považujete?

Přiznám se, že jsem jeho výrok neslyšel úplný, takže nevím, jestli nedodal ještě strašení polednicí nebo čerty, ale on straší, protože se mu nechce z premiérského křesla. Tuší, že Piráti ho velmi pravděpodobně z premiérského křesla v říjnu po volbách dostanou. Tohle strašení nemá smysl dále komentovat. Pirátská politika je jak v oblasti migrace, tak v jiných oblastech jednoznačná. Už v roce 2015 jsme vydali první stanovisko, kde jasně definujeme náš postoj, od té doby ho neměníme, držíme kurz a jsme v tomto konzistentní.

Prosím, vysvětlete čtenářům, kteří to netuší, jaký je váš kurz a stanovisko, protože je to právě migrace, která je nyní používána proti České pirátské straně.

My od začátku požadujeme racionální řešení, požadujeme dobré zabezpečení společných hranic Evropské unie, požadujeme řešení problémů přímo na místě. To znamená, že lidé, kteří se ze zdrojových zemí v Africe a z dalších míst vydávají do Evropy, nemají mít důvod, aby cestovali z těchto zemí. My bojujeme proti klimatickým změnám, které mají vliv na úrodu, bojujeme proti nelegálnímu vývozu zbraní do válečných konfliktů v těchto oblastech, například moje kolegyně Markéta Gregorová byla zpravodajkou evropské směrnice, která vývoz omezí. Podporujeme rozvojovou spolupráci právě proto, aby se problémy řešily přímo ve zdrojových zemích a aby nikdo neměl důvod vydávat se do Evropy.

Jste pro případné přerozdělování nelegálních migrantů tak, jak k tomu nyní znovu vyzývá Evropská unie kvůli italskému ostrovu Lampedusa, který čelí náporu migrantů?

Myslím, že my se v první řadě musíme naučit problém, který je spojený s řešením žádostí o azyl, řešit na hranicích. Je třeba vytvořit dostatečnou administrativní kapacitu, která by byla schopna tento problém adresovat, protože představa, že lidi přesuneme někam jinam a nějací úředníci se s tím vypořádají, je úplně nereálná. Musíme mít dobrou kapacitu řešit problém a dobrý právní rámec, který by umožňoval řešení adresovat. Upřímně řečeno nechápu, proč jsme se zasekli na otázce přerozdělování, protože v situaci, kdy máme uvnitř Evropy zelené hranice, přes něž může přejít kdokoliv, je celkem jedno, koho do které země rozdělíte. Ti lidé se stejně přesunou tam, kam budou chtít. Musíme najít jasný klíč, podle kterého rozhodovat, kdo smí do Evropy vstoupit, a lidem, kteří mohou do Evropy vstoupit, vstup umožnit. Lidem, kteří do Evropy vstoupit nesmí, vstup neumožňovat.

Souhlasíte tedy s ráznějšími názory, že by se hranice Evropské unie a Evropy celkově měla kvůli nelegální migraci mnohem přísněji hlídat?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…