Laudát v jedné větě naložil Pirátům i Orbánovi. A kde je Havlova politika?

26.03.2021 9:11 | Zprávy

ROZHOVOR „Nedal bych jim už ani jediný den,“ říká jasně předseda KAN František Laudát k žádosti vlády o další prodloužení nouzového stavu. Bývalý poslanec ODS a TOP 09 tvrdí, že čeští politici snad ani netuší, jaká je jejich zodpovědnost. V rozhovoru mimo jiné varoval před vládou Pirátů a Starostů a nezávislých, protože často jde o mladé lidi bez zkušeností a ekonomickou krizi chtějí řešit levicovými nápady.

Laudát v jedné větě naložil Pirátům i Orbánovi. A kde je Havlova politika?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Vláda žádá o další prodloužení nouzového stavu, a to o třicet dní. Co vy na to?

Já už bych jí nedal ani den, protože žádá znovu a znovu. Už mají speciální pandemický zákon a měli dost času se mu přizpůsobit.

Jak je tedy podle vás možné, že se nepřizpůsobili a že nouzový stav stále vyžadují?

Je mi záhadou, jak je možné, že premiér a jeho ministři jsou tak totálně neschopní cokoliv zorganizovat. To je normální manažerský debakl jako hrom.

Nenaplnil z vašeho pohledu premiér Andrej Babiš (ANO) své sliby, že povede zemi jako firmu a že je schopným manažerem?

V žádném případě nenaplnil. Samozřejmě beru, že se možná o něco snaží, abych nebyl jenom negativní, ale vzhledem k tomu, že svým chováním rozložil stát a pak si myslí, že má pocit, že musí všechno řídit, je v případě řízení země, nebo dokonce velkého města spolehlivá cesta do pekel. A to se mu stalo. Stalo se to i několika pražským primátorům, když nabyli dojmu, že jen oni umějí dobře rozhodovat, jenže takto se k tomu přistupovat nesmí. Je třeba vybudovat mašinerii, která pro vás funguje, a Babiš tu státní mašinerii spíš rozložil, než aby ji vybudoval. To je ten důvod.

Brání správnému postupu i jakási populistická politika, jak jste to nazval minule?

Samozřejmě že rozvolňování před Vánoci byl lidový populismus, nebo dokonce i nereagování na výzvy předpředchozího ministra Vojtěcha Adama, že by se měla udělat ráznější opatření. To je prostě úděl populistů, oni můžou vcelku fungovat a líbit se lidem v dobách dobrých, když ekonomika roste, nejsou žádné velké problémy a hrozby. Ale každý stát a každý politik ukáže, co v něm je, až když přijde krize, a to se tady projevilo v plné nahotě.

Nedivíte se tedy opozici, která říká, že třicet dnů prodloužení nouzového stavu rozhodně nepodpoří?

Dosud jsem byl vždy pro, aby se nouzové stavy vyhlašovaly, ale protože si moc dobře vzpomínám, co všechno Babiš sliboval při posledním projednávání a nesplnil zase nic, tak ne. Opatření jsou zmatená, nelogická, někdy zbytečná, někde by naopak bylo zase potřeba přitvrdit. Takže nyní poprvé říkám, že teď už bych pro prodloužení ruku nezvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…