Maďarský spisovatel mluví o Orbánovi, jeho posluhovačích, Rusku a otevřeně i o Pussy Riot

06.12.2014 16:00 | Zprávy

Čtyřiadvacetiletý Mihály Etlinger z maďarského Pécse je perspektivním mladým spisovatelem, který se dostal poprvé do západočeské metropole. Pro ParlamentníListy.cz při své návštěvě zhodnotil současnou situaci ve své zemi očima nejmladší generace. Mihály hovoří jak o maďarském premiérovi Orbánovi, tak o ruském prezidentovi Putinovi. Zmiňuje se rovněž o kontroverzní dívčí skupině Pussy Riot.

Maďarský spisovatel mluví o Orbánovi, jeho posluhovačích, Rusku a otevřeně i o Pussy Riot
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Maďarský spisovatel Mihály Etlinger

Jak jste se dostal do Plzně?

Existuje program pro spisovatele v Maďarsku a oni mi řekli, že je možnost přijet do Plzně díky projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Jsem tu v rámci programu OPEN A.i.R. V létě jsem se o této možnosti dozvěděl a skutečně si té možnosti užívám.

A co zde děláte?

Píšu o tomto městě. To je můj projekt, psát o Plzni, o lidech…. Píšu jakýsi deník na sociální síti OPEN A.i.R. – něco jako blog – a napíšu také tři krátké příběhy o Plzni. Ale nejen o Plzni, bude to trochu fikce s příměsí absurdního humoru a podobně. Mám rád absurdní příběhy a absurdní situace.

Je pro mladé autory těžké, aby v Maďarsku prorazili?

Psaní není tak těžké, ale publikování je těžší. Maďarsko má mnoho literárních klubů, ale spisovatelé tvoří jakési uzavřené komunity a mladí lidé občas jen těžko lámou zdi, které je obklopují. Ale chci říct, že sám sebe nenazývám „spisovatelem“. Prostě píšu. Když mám nějakou inspiraci a téma, tak píšu. Přijde mi to lepší než psát jeden text za druhým a bombardovat s tím vydavatele. Mám rád, když mi někdo zadá téma a já mohu na to téma něco psát. Nemám rád, když někdo píše jen pro peníze. V Čechách jsem poprvé, ale přijde mi to v mnohém podobné jako v Maďarsku.

Česká republika i Maďarsko jsou ve Visegrádské čtyřce, ale lidé o sobě toho mnoho nevědí. Je to stejné i u vás?

Myslím, že to je podobné. Ale řekl bych, že Češi nejsou tak uzavření jako Maďaři. Možná je to proto, že my jsme ve východní Evropě. Vy jste blíž západní Evropě. Není to celé jen o geografii, je to o lidech, ale kultura hodně ovlivňuje.

Maďarsko je prý oblíbeným státem ruského prezidenta Vladimira Putina…

Ano, je to pravda. A náš prezident je tak hodně blízký Rusku, to se mi nelíbí. Dříve byla doba, kdy jsme byli pod nadvládou Sovětského svazu, a to nebylo dobré, ale myslím, že náš prezident je tak konzervativní, proto navazuje spolupráci právě s Ruskem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jakub Sobek

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…