Maďarský spisovatel mluví o Orbánovi, jeho posluhovačích, Rusku a otevřeně i o Pussy Riot

06.12.2014 16:00

Čtyřiadvacetiletý Mihály Etlinger z maďarského Pécse je perspektivním mladým spisovatelem, který se dostal poprvé do západočeské metropole. Pro ParlamentníListy.cz při své návštěvě zhodnotil současnou situaci ve své zemi očima nejmladší generace. Mihály hovoří jak o maďarském premiérovi Orbánovi, tak o ruském prezidentovi Putinovi. Zmiňuje se rovněž o kontroverzní dívčí skupině Pussy Riot.

Maďarský spisovatel mluví o Orbánovi, jeho posluhovačích, Rusku a otevřeně i o Pussy Riot
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Maďarský spisovatel Mihály Etlinger

Jak jste se dostal do Plzně?

Existuje program pro spisovatele v Maďarsku a oni mi řekli, že je možnost přijet do Plzně díky projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Jsem tu v rámci programu OPEN A.i.R. V létě jsem se o této možnosti dozvěděl a skutečně si té možnosti užívám.

A co zde děláte?

Píšu o tomto městě. To je můj projekt, psát o Plzni, o lidech…. Píšu jakýsi deník na sociální síti OPEN A.i.R. – něco jako blog – a napíšu také tři krátké příběhy o Plzni. Ale nejen o Plzni, bude to trochu fikce s příměsí absurdního humoru a podobně. Mám rád absurdní příběhy a absurdní situace.

Je pro mladé autory těžké, aby v Maďarsku prorazili?

Psaní není tak těžké, ale publikování je těžší. Maďarsko má mnoho literárních klubů, ale spisovatelé tvoří jakési uzavřené komunity a mladí lidé občas jen těžko lámou zdi, které je obklopují. Ale chci říct, že sám sebe nenazývám „spisovatelem“. Prostě píšu. Když mám nějakou inspiraci a téma, tak píšu. Přijde mi to lepší než psát jeden text za druhým a bombardovat s tím vydavatele. Mám rád, když mi někdo zadá téma a já mohu na to téma něco psát. Nemám rád, když někdo píše jen pro peníze. V Čechách jsem poprvé, ale přijde mi to v mnohém podobné jako v Maďarsku.

Česká republika i Maďarsko jsou ve Visegrádské čtyřce, ale lidé o sobě toho mnoho nevědí. Je to stejné i u vás?

Myslím, že to je podobné. Ale řekl bych, že Češi nejsou tak uzavření jako Maďaři. Možná je to proto, že my jsme ve východní Evropě. Vy jste blíž západní Evropě. Není to celé jen o geografii, je to o lidech, ale kultura hodně ovlivňuje.

Maďarsko je prý oblíbeným státem ruského prezidenta Vladimira Putina…

Ano, je to pravda. A náš prezident je tak hodně blízký Rusku, to se mi nelíbí. Dříve byla doba, kdy jsme byli pod nadvládou Sovětského svazu, a to nebylo dobré, ale myslím, že náš prezident je tak konzervativní, proto navazuje spolupráci právě s Ruskem.

Myslíte si tedy, že Evropská unie je lepším partnerem než Rusko?

Ano, ano, myslím si, že by bylo lepší, kdyby Maďarsko navázalo styky se západními zeměmi. Nemám rád tu východně orientovanou politiku. Náš prezident je otevřený Číně, Ázerbájdžánu a myslím, že to není tak progresivní, jak by to mohlo být.

Co si myslíte o Viktoru Orbánovi, vašem premiérovi?

Myslím si, že je velice charismatický, ale nepoužívá to správným způsobem. Myslím, že se příliš ohlíží zpět do minulosti. Do politiky také vnáší určitý druh nacionalismu, a to se mi nelíbí. On je jakýmsi vůdčím typem. Má mnoho různých vazalů a posluhovačů, ve všech možných úřadech, prostě všude. Taková centralizace se mi nelíbí.

Myslíte si, že je tedy svým způsob podobný Putinovi?

Ano, asi ano, ale není tak silný. Maďarsko samozřejmě není tak silné jako Rusko.

O co šlo ve vaší maďarské kauze ohledně internetu?

Vláda chtěla zdanit internet a lidé to nechtěli, začali protestovat. Ale bylo to jakési zvláštní protestování, protože ti lidé, kteří protestovali, přitom většinou na jaře nešli k volbám. Nevolili a pak protestovali. Myslím, že to je zvláštní.

Co říkáte na vztah Evropské unie a Maďarska?

Naše vláda každý problém a každou chybu svádí na EU, i když to není pravda. Občas je to chyba naší vlády, ale oni vždy všechno svedou na EU. Myslím si, že lidé v Maďarsku chtějí být více zapojení do EU, ale vláda to nechce a je spíše orientovaná na Rusko. Ale přitom to vypadá, že v západních zemích to s EU funguje, ale v našich východních zemích je to občas problém.

A co si tedy myslíte o budoucnosti unie? Je určitou cestou federace?

Myslím, že budoucnost záleží na jednotlivých vládách a našich možnostech. Líbí se mi to, že je Unie politická a myslím, že by bylo i pro Maďarsko dobré, kdyby došlo k dalšímu politickému sblížení. Evropská unie dává Maďarsku hodně peněz a myslím si, že to není zanedbatelné. Myslím, že je spravedlivé, aby Maďarsko dalo zase něco Unii zpátky.

Máte rád umění jako celek, nebo se vám líbí pouze psaní?

Hraju také v kapele na kytaru. Hrajeme něco jako kombinaci jazzu a funky. Hrál jsem na spoustu strunných nástrojů, dříve jsem i maloval, ale s tím jsem už skončil. Myslím, že dnešní doba je důležitá v tom, abychom umění dostali k lidem. Proto mám rád performance. V umělecké performanci je i provokace, a to se mi líbí. Stejně tak mám rád loutková divadla – v Maďarsku je mnoho dobrých loutkových divadel. Líbí se mi ten způsob, protože při loutkovém divadle je herec vlastně jen nástrojem, který ovládá loutky. Mám pocit, že i já tady v Plzni jsem jen loutka… Jsem tu na měsíc, a to na tvorbu toho sociálního deníku je dost. Je to dostačující i na to poznat toto město a lidi.

Co si myslíte o Pussy Riot, o které se dnes tak u nás diskutuje?

Jak jsem řekl, mám rád provokativní umění, ale občas si myslím, že Pussy Riot jdou až moc za čáru. V Rusku je to zcela jistě moc extrémní. Myslím, že kdyby ty stejné věci dělaly v západních zemích, tak by to asi nebylo přijaté pozitivně, ale je to jiná situace. Ty podmínky nelze srovnávat. Ale mám rád ten způsob – provokaci. Přesto si myslím, že Pussy Riot s tím neumí moc zacházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jakub Sobek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…