Milion chvilek – nic menšího než pokus o převrat. Jaroslav Foldyna účtuje. I s těmi, co útočili na Gotta

28.10.2019 16:53 | Zprávy

ROZHOVOR Karel Gott byl konstantou, poslem dobrých zpráv. Tak legendu hudebního průmyslu vidí poslanec Jaroslav Foldyna. Pochybuje o tom, že lidé podobné pocty prokážou například Janu Rejžkovi, který se do fanoušků Gotta, kteří vážili mnohdy i stovky kilometrů cesty, obul coby do hysterek. Foldyna se vyjádřil i ke sporu, který má se starostou pražských Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS). Novotný podle něj nemá všech pět pohromadě. „Když na chodníku nechtěně vyšlápnu psí ho*no, tak jsem také neměl žádný konflikt – prostě jsem jen do něčeho šlápl. A přesně tak to bylo s panem Novotným,“ soudí Foldyna. Řeší i kauzu bytů OKD, kde se státu naskytla nová šance k nápravě. A o co jde Milionu chvilek? Aktivisté řeší osobu premiéra Babiše včetně jeho dotačního skandálu. Podle Foldyny je cílem aktivistů změna rozložení politické moci, aniž mají voliči možnost se k tomu vyjádřit. „Jinak se tomu říká: pokus o státní převrat,“ říká natvrdo poslanec.

Milion chvilek – nic menšího než pokus o převrat. Jaroslav Foldyna účtuje. I s těmi, co útočili na Gotta
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna

S Karlem Gottem se přišly na Žofín rozloučit desetitisíce lidí, ale to zdaleka nebylo všechno. Ulice před zpěvákovou vilou byla do 14. října kompletně ucpaná svíčkami a vzpomínkovými předměty. Karel Gott zcela dominoval mediálnímu prostoru, byl mu vystrojen velkolepý pohřeb a proběhl státní smutek. Co Gott pro Čechy znamenal? Jak jej Češi vnímají?

Zpěv Karla Gotta většinu z nás provázel celý život. To znamená, že byl jakousi konstantou, na kterou jsme všichni byli zvyklí. Sám o sobě prohlašoval, že se se svými písničkami snaží být poslem dobrých zpráv, což se mu podle mého dařilo. A protože poslů dobrých zpráv není nikdy dost, tak jsme všichni, nebo skoro všichni, z jeho odchodu velmi zarmoucení.

Hudební a filmový kritik Jan Rejžek se v rozhovoru pro DVTV obul do těch, kteří v uplynulých dnech vážili dlouhou cestu, aby uctili památku Karla Gotta. „... hysterky, který pojedou 400 kilometrů,“ označil fanoušky zpěváka Jan Rejžek. Jde skutečně o jakýsi projev hysterie a až přehnaného lkaní?

Jan Rejžek má stejně jako kdokoli další právo na svůj názor. Pokud označuje projev úcty k člověku, který po dlouhá léta přinášel mnoha lidem radost a který ve svém oboru dokázal více než kdo jiný, za projev hysterie, tak je to jeho věc. Já osobně považuji názor pana Rejžka za směsici nevkusu, nenávisti a komplexu méněcennosti. Obávám se, že na pohřeb pana Rejžka lidé nepojedou ani dvě zastávky tramvají.

Nad smrtí Karla Gotta se zamyslel i písničkář Jaroslav Hutka. Podle něj byl zpěvák slavný „z rozhodnutí strany a vlády“, lidé prý jiné možnosti neměli, a tak se Gotta naučili milovat. Je pravda, že Gott významným způsobem těžil ze spolupráce s režimem?

Jaroslav Hutka? Kdo to je?

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný se vyjádřil k trestnímu oznámení, které na něj bylo podáno za jeho výroky na adresu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, zejména za přání, „aby za tohle Vondráček visel“. Sepsal na úřední papír dopis, který následně zveřejnil na Facebooku. A vulgarismy na adresu Ondráčka v něm rozhodně nešetřil. Lze s Novotným v lidské rovině souhlasit?

O lidech, jako je pan Novotný, se lidově říká, že: „nemají všech pět pohromadě.“ Myslím, že to je tak všechno, co k této nešťastné osobě lze uvést.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…