Nastoupí Babišův právník. Šéf ANO viděl plakát SPOLU a sejmul Topolánka. Nejen

01.08.2022 14:35

Andrej Babiš po boku Vladimira Putina a nápisy „bezpečnostní hrozba“ nebo „agenti“. ODS rozjela nový typ kampaně. Podle expremiéra Babiše jde o projev zoufalství Fialovy vlády, která je nejhorší v celé Evropě a nijak nepomáhá lidem v krizové situaci. „Poradím se s právníky,“ uvedl Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda se bude proti takovému typu kampaně bránit soudně.

Nastoupí Babišův právník. Šéf ANO viděl plakát SPOLU a sejmul Topolánka. Nejen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ODS na sociálních sítích začala rozšiřovat novou vizuální podobu kampaně, ve které nejenže veškerou vinu za závislost České republiky na ruském plynu svaluje na Andreje Babiše, ale nadto bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO vyobrazila po boku s ruským prezidentem Putinem. Na plakátu jsou použité termíny jako „bezpečnostní hrozba“, „nová hrozba“, „stejní agenti“ a vedle toho slogan „volte SPOLU“.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

Plakát to sice neuvádí přímo, ale jeho vizuální podoba a použití termínu „agenti“ může naznačovat, že je expremiér Babiš jakýmsi ruským agentem nebo že jedná v Putinově zájmu. 

Podle Andreje Babiše jde o zoufalý pokus vládní ODS zamaskovat, že se jí nedaří řešit současnou krizi. „Je to samá lež. ODS se drží pravidla, že nejlepší obrana je útok. Na lidi kašlou a do toho lžou,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz expremiér.

„Skutečnost, že naše země je energeticky závislá, jde naopak za ODS, která tady všechno zprivatizovala, i v rámci opoziční smlouvy s ČSSD. Všechno rozprodali, nakonec zprivatizovali i ČEZ a celé to dnes je kvůli nim. Je naprostá lež, že bych já chtěl, aby Rusové dostavěli Dukovany. To vůbec není pravda, naopak! My jsme dělali bezpečnostní prověrky pro dodavatele a připravili jsme tendr, který byl připravený, a Fialova vláda teď pouze prodává naši práci za vlastní. Ve všem mlží, protože plyn, který asi budou mít z LNG terminálu, musí být do České republiky nějak dopraven a lze to udělat pouze přes bod, kde se potkává Nord Stream 1,“ popisuje Andrej Babiš.

Jestli podle něho někdo dlouhodobě podporoval ruský plyn, bylo to Německo. „Co se týče Fialovy vlády v současné době, tak ruský plyn chce jejich hlavní poradce pro energetiku, který zastupuje ruský plyn v tranzitu přes Slovensko, pan Topolánek. To je ten, kdo zastupuje zájmy ruského plynu přes Slovensko. Do Česka vedou pro možnost dodávek plynu pouze dvě trubky. Buď tento tranzit přes Slovensko, kde má zájmy Mirek Topolánek, který dneska radí vládě, a pak ze severu přes OPAL z Nord Streamu.“

„Tohle, co zveřejnili, jsou absolutní lži a pouze to ukazuje na to, že nejsou schopní lidem pomoci, proto vymýšlejí tohle. Vždyť tomu přece nikdo nemůže uvěřit. Za naší vlády jsme neprivatizovali nic. Naopak oni zprivatizovali dříve všechno. Proto dnes o rafinériích rozhodují Poláci, o distribuci plynu Maďaři a o čerpacích stanicích Maďaři, Rakušané a Poláci. Voda je většinou francouzská a drahá. Všechno je to důsledek jejich privatizací. Přichází od nich jedna lež za druhou,“ konstatuje bývalý premiér.

Odmítá, že by jeho vláda měla cokoli společného s lobbováním za ruský plyn. „Co měla naše vláda dělat? My nemáme žádnou státní firmu, která by tu mohla něco nakupovat. Ani současná vláda ji nemá, pouze si přes ČEZ pronajala terminál na zkapalnění stlačeného plynu a teď ho ještě nějak musí dostat sem. Dříve nikoho nenapadlo, že by se měl zbavit ruského plynu, všichni ho chtěli. Merkelová lobbovala za Nord Stream 1 a Nord Stream 2, Topolánek vždy lobboval za plyn přes Slovensko a další lobbovali za South Stream. Všichni ho chtěli a naše vláda v jeho prosazování nehrála žádnou roli. Je totálně směšné, co na nás hází,“ odmítá.

„Celá ta jejich reklama nebo kampaň je směšná, nikdo jim to nemůže uvěřit. Když jsem to viděl, bylo mi jasné, že jsou zoufalí. Nevědí, co dělat, v pomoci lidem jsou nejhorší v Evropě, nepomáhají vůbec a pouze pokračují v antibabiš kampani a snaží se tvrdit, že za všechno může Babiš. Normální člověk tomu nemůže uvěřit. Chtějí odlákat pozornost. Přitom my jsme lidem pomáhali a radíme jim, co teď oni mohou dělat,“ podotýká šéf hnutí ANO.

Bude vůči kampani, kde je vyobrazen po boku ruského prezidenta s termíny jako „agenti“ podnikat nějaké kroky? „Poradím se s právníky a uvidíme. Jenže vymahatelnost práva je tady velmi relativní,“ konstatuje Andrej Babiš pro PL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…