Nejezte, řekne vám Fiala. Ropa a plyn: Jak za Hitlera, oznámil expert

10.03.2022 6:27 | Rozhovor

Tohle není pomoc. Kupovat méně nafty, abychom omezili Putina? Jako kdyby vláda řekla, abychom nejedli, ulevil si energetický expert Ivan Noveský. ParlamentnímListům.cz vylíčil, jak by to nyní dopadlo bez ruských surovin. „Znamená to, že o dvě třetiny by se všechno muselo ořezat a důsledek by v praxi byl, že by jezdily třeba jen záchranky, hasiči, policie a možná nějaké zásobovací vozy. Jako za války,“ uvedl. „Z hlediska nedostatku ropy by to bylo na nežití, ale ne na smrt. Z hlediska nedostatku plynu na nežití a na smrt. Ruský plyn nejsme schopni v současné době nahradit,” dodal.

Nejezte, řekne vám Fiala. Ropa a plyn: Jak za Hitlera, oznámil expert
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ceny pohonných hmot v březnu 2022

Vláda odmítá zastropování ceny benzínu a nafty a situaci prý nehodlá řešit ani snížením či odpuštěním DPH. Jaký vzkaz tím občanům vysílá?

Jaký signál tím posílá občanům, je jednoznačné. Vláda dává najevo, že jí nezáleží na tom, jestli Česká republika úplně zkolabuje. Problém začíná být natolik dramatický, že dopravci ani nevědí, jak budou přepravovat zboží, protože si s někým domluví zakázku za určitou cenu, ale ta cena druhý den neplatí. Kromě toho se dopravci dostávají do mimořádně nevýhodné konkurenční pozice vůči sousedním zemím, kde jsou ceny nižší, protože se tam vlády o své lidi starají. 

Maďaři zastropovali ceny na 33 korunách za litr, Polsko také zavedlo výrazné úlevy. Státy, které se o své lidi starají, jejich podnikatelé a firmy mají obrovskou konkurenční výhodu proti našim dopravcům. Nemluvím o běžných občanech, kteří denně dojíždějí autem do práce a mají rozpočet mimořádně našponovaný nebo už díky dlouho rostoucím cenám energií jsou dlouhodobě v červených číslech. Vzniká velký problém, který nevyřeší rozhodně nějaké odpuštění silniční daně nebo dálničních poplatků. Tohle není žádná pomoc, stejně tak malé sociální přesuny nejsou řešením.

Zmínil jste okolní země jako Polsko či Maďarsko, které to řeší. Do Polska mnoho Čechů jezdí na pumpy a Poláci jsou naštvaní, že jim vykupujeme pohonné hmoty…

Jenže to není jen o vykupování, má to další konsekvence, kterou si vláda asi neuvědomuje. Koneckonců tam kromě ministra Síkely není žádný ekonom. Problém je v tom, že kdyby naše vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot, přijde sice z jedné strany o peníze, ale přichází o ně stejně, protože nejen z příhraničí, ale i z dalekého příhraničí se lidem vyplatí jezdit nakupovat pohonné hmoty ven. Takže stát o peníze přichází stejně, a ještě nečinností likviduje české pumpaře, kteří jsou v pohraniční oblasti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…