Petr Žantovský: Proti neziskovkám, přiblížit czexit. Můj plán do Senátu

01.10.2020 13:05

ROZHOVOR Za několik desítek hodin vypukne první kolo senátních voleb. V kolínském obvodě do Senátu kandiduje za SPD také Petr Žantovský. „Pokusil bych se propojit se senátory obdobných názorů, ať jsou napříč stranami kdekoli, a vím, že tam takoví jsou, a není jich málo. S těmi si pojmenovat priority, na nichž se vzájemně shodneme, a na jejich prosazování pak společně pracovat,“ plánuje Žantovský své první kroky v Senátu, pokud bude zvolen.

Petr Žantovský: Proti neziskovkám, přiblížit czexit. Můj plán do Senátu
Foto: Archiv P. Žantovského
Popisek: Petr Žantovský

Jaké jsou Vaše dojmy pár kroků před finišem?
 
Mám za sebou dva měsíce velmi častého pobytu v Polabí, což je mimořádně příjemný a vlídný kraj. A také různorodý. Je tady jedno víceméně velkoměsto – Kolín, vykazující víceméně velkoměstské způsoby a názory, vedle toho řada menších městeček a obcí, jejichž zájmy a starosti mají velmi málo společného s problémy, s nimiž se potýká samotný Kolín. Z toho je jasné, že bylo dost těžké vyhmátnout nějaká společná témata, která by nebyla až tak přísně spjata s regionálními otázkami a mohla by rezonovat jaksi napříč.
 
 
A to jsou?

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
 
To je prosté a do značné míry to vychází z programových priorit SPD, na jejíž kandidátce jsem jako nestraník působil. Ochrana národních zájmů před agresivním působením nadnárodních institucí (zejména EU), a to včetně postupného se přibližování k odchodu z této byrokratické mašinérie (czexit). Ochrana tradiční rodiny před devastujícími a destrukčními aktivitami různých menšinových lobby a tzv. neziskových organizací (NGO), placených většinou z veřejných zdrojů, tedy z našich daní. Ochrana soukromého vlastnictví, jehož nedotknutelnost obsahuje i Ústava. Nejde o to chránit velkozloděje a šíbry, kteří namnoze rozbili naši ekonomiku v řadě minulých let, nýbrž o ochranu majetku těch, kteří jej nabyli poctivou prací. Už zase vidíme různé snahy zasahovat do práv na soukromí, omezování svobody slova, shromažďování, ale i podnikání a vlastnictví. A je jedno, zda je záminkou covid nebo inženýrská politika socialistů skrytých pod hábity různých stran. Nebezpečí je to velké a aktuální. A konečně svoboda slova, což, jak mnozí vědí, je moje doména, kterou se zabývám dlouhá léta. Tato svoboda se stále zužuje, je postulována jednotná povolená „pravda“ a nositelé odlišných názorů jsou ostrakizováni a vylučováni z veřejného prostoru. Tomu se musíme bránit.
 

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
 
Co říkáte tomu, že proti vám stojí na Kolínsku kandidátka Trikolóry učitelka Ivanka Kohoutová?
 
To nijak zvlášť nekomentuji. Mohu jen litovat, že se zde střetnou dvě hnutí s některými podobnými prioritami a dva kandidáti s některými podobnými názory. Tím vzniká situace, kdy se může smát někdo třetí. Nicméně, jak jsem nedávno řekl v jakémsi interview, mně by se líbilo, kdybychom ve druhém kole stáli proti sobě my dva s paní Kohoutovou. Pak by výsledek byl plus mínus pro každého dobrý. Ale skromně říkám, že bych si na sebe docela vsadil.
 
Co byste udělal v případě úspěchu jako první?
 
Pokusil bych se propojit se senátory obdobných názorů, ať jsou napříč stranami kdekoli, a vím, že tam takoví jsou, a není jich málo. S těmi si pojmenovat priority, na nichž se vzájemně shodneme, a na jejich prosazování pak společně pracovat. To pro začátek určitě není malý úkol. Už i proto, že to je jedna z mála cest, ne-li jediná, jak vrátit Senátu jeho dnes poněkud pošramocenou pověst.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…