Proč komunisté spolupracovali s Babišem? Blíží se volby, tak to Jiří Dolejš řekl

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
11.07.2021 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Na důchody, covidová opatření a očkování, či o podzimních sněmovních volbách si ParlamentníListy.cz povídaly s poslancem KSČM Jiřím Dolejšem. Jaké má šance levice? „V českém parlamentu měla levice majoritu pouze po roce 2002, jinak byla většinou menšinová. Situaci ještě zhoršil odchod části voličů levice zejména ke hnutí ANO. Spolupráce levice s ANO byla proto svého druhu paradoxem, ale neměli jsme příliš na výběr. Buď pravicový chaos, a nebo kompromis na bázi menšího zla. Letošní volby ovlivní, do jaké míry volič pochopí, že bez tlaku na Babiše zleva by nebylo ani to málo, co se v poslední době prosadilo. Aktuální potenciál levicových stran možná není na to převálcovat politickou scénu, ale levice může posílit oproti roku 2017,“ myslí si.

Proč komunisté spolupracovali s Babišem? Blíží se volby, tak to Jiří Dolejš řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Objevil se návrh předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který chce, aby se seniorům nezapočítával důchod za dobu, kdy pracovali třeba jako členové předlistopadových vlád, ÚV KSČ nebo StB. Vy jste proti. Proč?

Vnímám to především jako pokus o osobní kampaň Mariana Jurečky. Dost nešťastný, protože je politicky zneužita problematika důchodů k řešení vztahu k minulosti. Nehájím žádného z minulých papalášů, ale pokud mají být trestáni, tak od toho jsou soudy, a ne institut penzijního pojištění. Nota bene po 32 letech, když většina z těch, o koho může jít, už dávno v důchodu je a sebrat jim část řádně vyměřeného důchodu je retroaktivní opatření.

Podivný je i způsob této „kádrové pomsty“,  protože seznamy lidí s kráceným důchodem má ověřovat Ústav pro studium totalitních režimů. Tohle je krok, který vypořádání s minulostí nepomůže a je to i precedens, který může vyvolat nové nespravedlnosti. Chápu to jako problematické z pohledu právního státu, protože penzijní zabezpečení by nemělo pouze z politických důvodů kohokoliv diskriminovat.

Také by se měly valorizovat důchody. Jak to s tímto vypadá?

Na červencové schůzi Poslanecké sněmovny bychom měli zvládnout finální hlasování v této věci. Podstatou je, že nad rámec zákonné valorizace má být penzistům přidáno. Vláda navrhuje 300 Kč, KSČM 500 Kč. Je to reakce na růst životních nákladů důchodcovských domácností, odpovídá to požadavkům seniorských organizací, protože reálná kupní síla penzistů je stále nízká. Navíc to může být na dlouhou dobu naposledy. Zdrojově je tento krok zajištěn.

Teď jde jen o to, aby nedošlo k zbytečným prodlevám a ti důchodci se dočkali, protože na konci volebního období je času málo. Problém zvyšování zejména nízkých důchodů musí být v budoucnu řešen systémově (solidárním zvýšením základního důchodů). Bohužel k reformě penzijního systému v tomto volebním období zjevně nedojde. Přitom udržitelná budoucnost penzí je pro příští volební období naprosto zásadní a neodkladná záležitost.

Na červencové schůzi sněmovny v tomto týdnu na sebe opět upoutal pozornost poslanec Volný, ale také jeho příznivci demonstrující před sněmovnou. Co si myslíte o tom?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…