Rusko nikdy nemělo žádnou ideu, jen velikost. Putin rozjel brutální cenzuru, říká expert Karel Hvížďala

09.07.2014 4:44

ROZHOVOR Autoritářský systém řízení Ruské federace se projevuje i v nebezpečném zpřísnění cenzury v souvislosti s obsazením Krymu. Jak funguje monopol prezidenta Vladimira Putina na veřejné mínění, popsal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politický komentátor a publicista Karel Hvížďala. „Experti hovoří o tom, že takto jednají státy vždy před nějakou agresí,“ uvedl také v souvislosti s cenzurní ofenzivou.

Rusko nikdy nemělo žádnou ideu, jen velikost. Putin rozjel brutální cenzuru, říká expert Karel Hvížďala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Jak fungují v Rusku média ve vztahu k situaci na Ukrajině?

Nejde jen o Ukrajinu. Putin od doby, co se ujal moci, chce mít pod kontrolou veřejné mínění. To je rozdíl mezi Západem a Ruskem. Od nástupu prezidenta Putina je snaha mít monopol na veřejné mínění. Nejdřív odmítnul zavést variantu veřejnoprávní televize a rozhlasu. Později se začala situace měnit a cenzura se ještě více zpřísnila. Dnes se zdá, že to nebylo náhodné, protože ve stejné době začaly také přípravy k obsazení Krymu, který byl připojen 21. března. Experti se proto domnívají, že informační válka se stala pro Rusko součástí vojenské doktríny.

Takže v Rusku neexistuje rozdělení na veřejnoprávní a soukromé stanice?

Existují soukromé stanice, ale jsou naprosto nevýznamné. Jsou tam spíše z taktických důvodů zachovány. Téměř vůbec neovlivňují veřejné mínění.

Takže má Putin pod kontrolou v podstatě všechny sdělovací prostředky. Jak toho dosáhl?

V letech 2013 až 2014 bylo podle lidskoprávního centra Sova přijato sedm zákonů, které mají údajně pomoci v boji s terorismem, extremismem, dětskou pornografií a šíření národní nenávisti. Pojmy, které v zákonech jsou, ale lze použít proti komukoli. Zákony cílí na internet. Blogeři mohou být z malicherných důvodů odříznutí od internetu. Podle šéfredaktora serveru agentura.ru je cenzura teď v Rusku na stejné úrovni jako v Číně. Vladimir Putin se k tomu vyjádřil velice přesně a můžu to citovat: „Internet je potřeba kontrolovat, vždyť tam chodí třetina Rusů.“ Pak také licoměrně dodal, že se to nesmí dotknout občanských svobod, což je samozřejmě blbost.



Myslíte si, že i cenzura je důvodem pro masivní podporu Putina v Rusku? Že se o to zasloužily místní sdělovací prostředky?

Samozřejmě jen do jisté míry. Zřejmě se to ovlivňování týká hlavně venkova. Velká města jsou vždy mnohem kritičtější, také se tam konaly protiputinovské demonstrace. Putin si potřeboval získat na svoji stranu další obyvatele a funguje to. Měl nedávno podporu snad 70 nebo 80 procent a dříve to bylo třicet. Z toho je vidět, že funguje práce s podvědomím lidí. Rusové chtějí být zase součástí něčeho velkého a silného. Rusko od devátého století vlastně nemá žádnou státní ideu a vše je založeno jen na velikosti a v ní je ta síla, proto carové dostávali přízvisko Velký jen tehdy, když získali nová území.

Reakce na rozhovor ZDE

Jaká budoucnost čeká podle vás Ruskou federaci? Spěje k diktatuře?

Všechna tato opatření ukazují na autoritářský systém. Diktatura je ještě silnější označení. Ale pojďme si některé události připomenout. Od loňska platí zákon o trestní odpovědnosti za urážku citu věřících a zákon trestající rehabilitaci nacismu. To jsou opět zákony, které je možné vykládat naprosto odlišně. Petra Procházková nedávno na několika případech ukázala, jak to pak funguje. Například divadelní představení Duše chlapečka bylo zakázáno kvůli propagaci homosexuality, hra Býložraví kvůli tomu, že tam byla použita sprostá slova, film Přikázáno zapomenout o osudu Čečenců po druhé světové válce byl zakázán pod záminkou urážky nacionalismu.

Státní duma schválila, myslím minulý týden, příkaz internetovým společnostem ukládat osobní data ruských občanů výlučně na serverech umístěných na území Ruska. Právní norma vstoupí v platnost 1. ledna 2016 a její nerespektování může vést k omezení přístupu na weby těch, kteří se proviní proti zákonu. Blogy, které denně navštíví více než tři tisíce uživatelů, musí být registrovány u nějakých dohlížecích institucí. Ruští experti říkají, že to povede k uzavření přístupu Facebooku, Twitteru, YouTube na území Ruska. Je to systematické působení. Ze všech stran se snaží ohraničit média tak, aby veřejné mínění měla v rukou jen státní administrativa a to je velmi nebezpečné. Experti hovoří o tom, že takto jednají státy vždy před nějakou agresí a Krym by to potvrzoval. Pokud budou snahy například anektovat západní a jižní Ukrajinu a pobaltské státy, i tak by se dala vykládat cenzurní ofenziva.

Jak hodnotíte způsob referování o konfliktu ze strany českých médií? Do jaké míry je situace pro českého diváka ještě přehledná?

Ten, kdo chce, může se v informacích vyznat, ale musí sledovat více zdrojů a pokud možno ještě i zahraniční. Myslím si ale, že obyčejné lidi tohle téma už nezajímá, protože mu nemohou věnovat čas. V médiích sledovanost klesá, prodej novin klesá, lidé už mají příliš ekonomických starostí sami se sebou. Je to komplikovaný problém, protože člověk musí znát ještě i historický kontext Ukrajiny.

Dělají naše média při prezentaci událostí na Ukrajině v něčem chybu?

Je to taková obecná chyba. Média ve snaze zvýšit prodejnost či sledovanost se snaží všechno zjednodušit a krátit. Příspěvky jsou velmi krátké a novináři se domnívají, že zřetelnosti pomohou, ale já se domnívám, že efekt je opačný. Média by potřebovala získat důvěryhodnost a lidé přesnější vhled do situace a toho na pár řádcích nebo v minutě a půl nelze dosáhnout.

I když Evropská unie hovoří o sankcích, Německo silně investuje v Rusku a má zájem na byznysu s Ruskou federací. Odráží se to nějak i na německé mediální prezentaci o konfliktu na Ukrajině?

Samozřejmě konflikt mezi byznysovou lobby a politikou existuje, ale je to standardní konflikt ve všech zemích. Nevidím tam ale nic, co by mě překvapilo. Stejný konflikt je ve Francii nebo v Americe či kdekoli jinde. Je něco jiného, jak o situaci informují velká prestižní média a něco jiného jsou lokální plátky. Z prestižních novin se dají zjistit solidní informace a k žádným větším excesům podle mě nedochází a lokální noviny se nesmějí brát tak vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…