Už se píšou výpovědi. Holec byl za těmi, kteří skutečně rozhodují

30.08.2022 4:40 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Vláda nabídku na levnou elektřinu odmítla poté, co se poradila s ČEZem, konstatuje komentátor Petr Holec. Ten má přesné zprávy od podnikatelů. „V Česku už nyní kvůli vládní neschopnosti krachují menší rodinné firmy, které lidi z ničeho budovali desítky let. Ty zatím propouštějí stovky lidí. Zástupci průmyslu ale mluví o tom, že někteří šéfové velkých firem už mají připravené výpovědi i pro tisícovku lidí, protože rychle ztrácejí konkurenceschopnost,“ sdělil Holec ParlamentnímListům.cz.

Už se píšou výpovědi. Holec byl za těmi, kteří skutečně rozhodují
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Petr Holec

Po dlouhém odmítání premiér Petr Fiala oznámil, že se vláda pokusí zastropovat ceny elektřiny na úrovni EU. Není to pozdě? České firmy už kvůli drahé elektřině krachují.  

Pro Fialovu vládu je to příznačné. Dlouho zatvrzele odmítá udělat to, co dávno dělají vlády ostatních zemí EU, protože to nedejbože v Česku navrhne Babiš. A pak to nakonec stejně udělá, ale jen pozdě a nedostatečně jako naposled slavný úsporný energetický tarif, který vyhlašuje od jara. A že krachují české firmy? Vláda a její ekonomičtí poradci přece říkají, že budou krachovat a že to bude vlastně i dobře, protože se prý rozhýbá trh práce, kde je nabídek dost. Vláda i její poradci už ale neříkají, že je hlavně dost nabídek špatně placené práce, kterou dlouhá léta nikdo nechce dělat. A že kdyby propuštění lidé tuhle práci nyní i vzali a často za ní třeba i nákladně dojížděli, tak v době raketově rostoucích cen budou vydělávat ještě méně peněz.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Ne náhodou proto od zástupců velkého průmyslu uslyšíte, že by se vláda měla svých „autistických“ ekonomických poradců radši zbavit, protože jde často o salonní a velkoryse placené ekonomy odtržené zcela od reality většiny lidí. Nejenže v téhle ekonomicky neortodoxní situaci vládě prodávají své ortodoxní ideologické poučky, ale navíc jí svou veřejnou asociální rétorikou i politicky škodí. A mimochodem: zmínění zástupci průmyslu jsou z Fialovy vlády a její bohorovné nečinnosti už tak zoufalí, že náměstkům ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který na ně většinou nemá čas, sami radši nosí řešení energetické krize. V podstatě je prosí, ať proboha nic nevymýšlejí a prostě se jen rychle inspirují řešením ostatních zemí EU, kde už nejen ceny elektřiny regulují, protože průmysl naše ceny neustojí.

U nás je navíc úplně bizarní situace, kdy jsme sice nejprůmyslovější zemí EU, máme ale nejdražší elektřinu z celé EU, i když ji doma vyrábíme levně. Zástupci průmyslu proto vládu žádají, ať ČEZ cenu elektřiny zastropuje pro domácí spotřebu a zbytek ať klidně „vyveze“ dráž. Taky nechápou, proč vláda odmítla nabídku Pavla Tykače na levnou elektřinu. I když vlastně chápou: vláda se o tom prý poradila s ČEZem, který poslední dobou energeticky vládne za vládu. A ten jí to logicky rozmluvil, protože na drahé elektřině rekordně vydělává. Stát sice vlastní 70 procent ČEZu, ten ale očividně stále hájí zájmy menšinových akcionářů, kteří mají blízko k vládě.

V Česku už nyní kvůli vládní neschopnosti krachují menší rodinné firmy, které lidé z ničeho budovali desítky let. Ty zatím propouštějí stovky lidí. Zástupci průmyslu ale mluví o tom, že někteří šéfové velkých firem už mají připravené výpovědi i pro tisícovku lidí, protože rychle ztrácejí konkurenceschopnost. I proto od vlády chtějí, ať proboha nečeká na nějaké Fialovo celoevropské řešení, a ceny elektřiny sama reguluje hned. Smutná pravda je, že soukromý sektor Fialovu vládu už odepsal, protože prostě nefunguje. Vládní strany teď ze všeho nejvíc čekají na výsledky místních a senátních voleb a výsledkem je nebezpečná mlha.

To nejspíš vysvětluje i sněmovní projev ministra spravedlnosti ODS Pavla Blažka. I to, že nedostatečnou vládní pomoc lidem supluje jihočeský hejtman ODS Martin Kuba, který ji platí z krajského rozpočtu.

Řekněme, že teď máme dva stínové premiéry ODS, když ten oficiální vysílá jen signály. V ODS jinak říkají, že Blažek s Kubou prostě mají na rozdíl od Fialy smysl pro socioekonomickou realitu, která se rapidně zhoršuje. A i členové strany přiznávají, že na tomhle pětikoaličním půdorysu vláda nic moc nevymyslí, a proto nás čeká jen další agónie. Navíc i v ODS samozřejmě vidí, že Fiala není lídr, jakého země potřebuje. A zvlášť v současné obtížné situaci. Premiér totiž vládu neřídí a z ministrů se tak stali hráči, kteří bojují o vlastní politické přežití.

Naposled Fialu potupně „přejel“ a i ODS poškodil kauzou Mlejnek šéf STANu a ministr vnitra Vít Rakušan. Ten se ve vládě úplně utrhl ze řetězu a premiér ukázal, že nemá sílu ho k němu zpátky přivázat. Osm měsíců po nástupu do čela země vládě důvěřuje pouhá čtvrtina lidí a jak vychází z průzkumů veřejného mínění, míjejí se její priority s prioritami většiny lidí, což bývá začátek konce. I v ODS proto čekají na výsledky podzimních voleb. Pokud dopadnou tak špatně, že je ani Fiala neobrátí ve svůj úspěch, tak by se ho mohli pokusit předčasně vyměnit. Jinak to ale půjde těžko, jako šéf ODS má mandát až do roku 2024.

Rakušanem jmenovaný šéf špionů Petr Mlejnek trápí i Piráty. Ti proto chtějí uspořádat partajní referendum o distancování se od vlastní vlády. Co to znamená?

Že zoufalství vládních stran přechází v klasický bizár. A jako obvykle vedou jeho předvoj revolucionáři Piráti. Ti se ve svém referendu případně distancují od vlastní vlády, v níž pak ovšem zůstanou, protože doma taky platí hypotéky, leasingy a hlavně energie. Veřejnosti tak de facto řeknou, že Mlejnek nemá v čele civilní rozvědky co dělat, i oni ho ale pokračováním své účasti ve vládě legitimizují. Jak se říká, všechno je jednou poprvé. Tohle je ale fakt majsrtštyk i na Piráty, z nichž ucházejí nebezpečně originální myšlenky už hodně dlouho. Je to vlastně stejný princip, jako kdybyste se třeba distancoval od činnosti pouličního gangu, protože trochu moc loupí, kvůli vlastnímu zisku ale dál zůstával jeho členem. Vsadím se, že veřejnost pro to jistě najde velké pochopení!        

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…