Aš si připomene příběh Vlaku svobody

20.07.2021 8:38

Ašská radnice chystá vzpomínkovou akci k 70. výročí přejezdu vlaku Československých státních drah z Chebu přes Aš na území Německa.

Aš si připomene příběh Vlaku svobody
Foto: wikipedia
Popisek:

Vlak svobody, jak byl únos vlaku s více než stovkou cestujících skupinou odpůrců tehdejšího režimu, záhy médii pojmenován, překonal ostře střeženou státní hranici 11. září 1951 (podrobnosti k této události například ZDE.

A právě k tomuto datu je připravována vzpomínková akce, zahrnující výstavu dokumentů, vztahujících k této události, doplněná o dobové předměty, písemnosti, novinové články a fotografie z roku 1951. „Chceme zejména mladým návštěvníkům výstavy přiblížit dějinné souvislosti, které k únosu vlaku vedly. Vernisáž výstavy v muzeu v Mikulášské ulici se plánuje na 9. září,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček.

Hlavní část programu chystá Kulturní centrum LaRitma do budovy hlavního nádraží v Aši, kde mají proběhnout také koncertní vystoupení. Radnice vyjednává možnost vypravení historického vlaku, s parní lokomotivou obdobného typu, kterým byl únos proveden.

Město Aš chce tuto událost připomínat trvale památníkem, který plánuje instalovat u nádražní budovy. Město Aš při přípravě této akce spolupracuje s Karlovarským krajem a společnostmi Správa železnic, s. o., a České dráhy, a.s.

Vzpomínková akce na hlavním nádraží v Aši bude zřejmě poslední událostí, která se v tomto prostředí stihne připravit. Výpravní budova ze 70. let minulého století se totiž v dohledné době zbourá a místo ní zde má v příštím roce vyrůst menší objekt. Podrobnosti například ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…