Blansko: Slavnosti jara nabídnou ukázky řemesel a tradic i zábavu

19.03.2023 14:56 | Tisková zpráva

Rok se s rokem sešel a blanenský park „u Zborováka” brzy znovu ožije Slavnostmi jara. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 25. března na nábřeží řeky Svitavy mezi vlakovou zastávkou a Ježkovým mostem v ulici Svatopluka Čecha.

Blansko: Slavnosti jara nabídnou ukázky řemesel a tradic i zábavu
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Jedná se o akci (nejen) pro rodiny s dětmi. Mimo jiného klade za cíl představit návštěvníkům staré zvyky a tradice, které naši předci dodržovali při jarních oslavách navázaných na rovnodennost.

Na začátku akce tak přivítáme průvod Jara, který ve 12:45 hodin vyrazí od ZUŠ Blansko a v doprovodu dětí přivede ono symbolické jaro do parku. Tam již budou nachystána stanoviště, kde si příchozí budou moci vyzkoušet mnohá tradiční řemesla, zahrát a zazpívat si nebo vyzkoušet svoji šikovnost v různých oblastech.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Z minulého ročníku se povedlo navázat na spolupráci s většinou vystavujících, například s Kolpingovou rodinou, skauty, Pavlem Svobodou a dalšími. Letos se k nim připojí také několik nových. Jedná se o folklórní soubory Drahan a Drahánek ze Soukromé ZUŠ, kteří se představí s tanečním pásmem ve 13:00 hodin, dále společenství pletařek z Blanska a okolí, otužilci a další.

Kdo by se nechtěl pouze bavit, ale také se dozvědět něco o zdejší zeleni, může vyzkoušet malou naučnou stezku Stromy na Ježkově nábřeží, která poukazuje na pestrost zdejší výsadby.

Zapojí se i městská knihovna. Světový den poezie sice připadá na 21. března, ale Básníkovník vykvete v rámci Slavností jara. „Přijďte se potěšit stromem plným poezie. Básničky, které se vám budou líbit, si můžete vzít domů, aby vám dělali radost ještě dlouhou dobu,“ uvedl ředitel knihovna Lukáš Dlapa.

Kolem 18:00 hodin slavnosti ukončí průvod s vynášením Zimy, kterou na závěr hodíme do řeky a vypravíme ji tak na její mýtickou cestu do podsvětí.

Úplný seznam vystavujících naleznete na stránkách pořadatele (ZDE) nebo na facebookové události Slavnosti jara 2023 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…