Brno: Je libo noční mystiku? Kostely otevřou svoje brány

22.05.2013 21:36

V rozšířené podobě a s novým vizuálním stylem se letos 24. května představí již čtvrtý ročník brněnské Noci kostelů. Noc kostelů si pro letošní ročník do svého podtitulu vybrala starozákonní citát z knihy proroka Zachariáše: „Potom už nebude den ani noc, ale v čase večera bude světlo.“

Brno: Je libo noční mystiku? Kostely otevřou svoje brány
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před osmi lety právě ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 překročila Noc kostelů hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. V roce 2010 se Noc kostelů konala již v celé České republice.
 
Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Na území Brna se letos zúčastní přes 40 kostelů, chrámů a modliteben, kde návštěvníci budou moci poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství. Chystá se kulturně-duchovní program, v němž opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, workshopy nebo divadelní představení. 
 
Lidé také budou mít možnost nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt, prožít liturgii nebo jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů. Více najdete na webu www.nockostelu.cz .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.