Brno: Model Marsu na Kraví hoře ušila švadlenka z čistě moravských materiálů

11.07.2021 7:35

Na návštěvníky brněnské Kraví hory čeká od příštího týdne nafukovací model planety Mars. Co stálo za jeho výrobou? Kolik metrů nití se spotřebovalo při jeho šití a kolik litrů barvy padlo na potisk látky? Jak reaguje na bouřky? Přečtěte si zajímavosti o brněnské planetě a jejím vzniku.

Brno: Model Marsu na Kraví hoře ušila švadlenka z čistě moravských materiálů
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Stejně jako v loňském roce model Země a Měsíce zpříjemní letos v létě procházky a pikniky na Kraví hoře nafukovací model Marsu přezdívaný Marsmeloun. A obdobně jako u předchozích planet i v případě Marsu neputoval model na Kraví horu z daleka. Pro brněnskou hvězdárnu ho na zakázku ušila brněnská společnost Kubíček Visionair, která má dlouholeté zkušenosti s výrobou nafukovadel.

„Grafické podklady pro tisk povrchu Marsu vycházejí z více než sedmdesáti tisíc záběrů Marsu s rozlišením až osm metrů, které v sedmdesátých a osmdesátých letech pořídily kosmické sondy Viking 1 a 2. Potisk na plátno pro model připravila Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci s týmem Visualove a my ho museli upravit a navinout na model planety,“ popisuje Petra Roušarová ze společnosti Kubíček Visionair, která projekt Mars řídí.

Lokální planeta

Při výrobě nafukovadel, na které je Kubíček Visionair specialista, se firma snaží o co největší zachování lokálnosti. „Primárně oslovujeme místní dodavatele. Třeba právě Mars vznikl výlučně na Moravě. Materiál jsme koupili z Moravské Třebové, tisk probíhal v Kroměříži a kompletace v Brně,“ upozorňuje Roušarová. Z Brna je podle ní také švadlenka, která planetu ušila téměř sama za více než padesát hodin.

Kromě projektů pro brněnskou hvězdárnu má Kubíček Visionair za sebou i další modely planet. Na výstavišti v Německu mohli diváci vidět celou sluneční soustavu s planetami v průměru od 0,9 do 1,4 metru.

Model Země letos zazáří také na festivalu Leonardslee Illuminated v Anglii. Model Marsu na Kraví hoře v Brně si budou moci lidé prohlédnout od 12. do 18. července a poté od 5. do 12. srpna, kdy ho doplní také Země a Měsíc, vždy od 14:00 do 24:00.

10 zajímavostí o modelu Marsu:

  • Výrobcem Marsu i dalších planet je brněnská firma Kubíček Visionair, která k výrobě atypických a originálních nafukovadel používá know-how z výroby horkovzdušných balónů Kubíček.
  • Mars je stejně velký jako Měsíc a Země, v průměru má 10 metrů a je poskládaný z 22 poledníků.
  • Celková délka nití použitá na celý Mars přesahuje 2 kilometry.
  • Použila se speciální forma tisku, takzvaný sublimační tisk, při níž bylo spotřebováno 3,492 litru barvy.
  • Na Marsu pracovala z 99 % jedna švadlenka.
  • V planetě jsou umístěna čtyři 50W světla, která zajišťují záři planety v nočních hodinách.
  • Model snese vodu, rosu, slunce i sníh, který je ale nutno sklepávat. Při tornádu model odletí, vítr o rychlosti 12 m/s v nárazech však zvládá s přehledem.
  • Vyosení Marsu je o 25 stupňů, planeta stojí na 30 centimetrů vysokém podstavci. Ten se kotví podobně jako stan, tedy kolíky do země. Tím se vymezí poloha planety a jako ochrana proti větru a proti případným nenechavým rukám slouží kotvicí lana.
  • Celá planeta vznikla v tuzemsku: materiál je od firmy Hedva z Moravské Třebové, potisk vznikl v Kroměříži u firmy Montis a konstrukce a kompletace v Brně u firmy Kubíček Visionair.
  • Základem pro tisk bylo 73 tisíc záběrů s rozlišením až osm metrů, které pořídily orbitální části sond Viking 1 a Viking 2 v letech 1975 až 1982.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…