Bruntál: Technologické centrum posunuje úřad o kus dopředu

18.02.2013 8:25

Město Bruntál má k dispozici moderně vybavené technologické centrum, které zajišťuje přenos, uchování a bezpečné zpracování velkého množství digitalizovaných dokumentů pro úředníky a zprostředkovaně pro občany ve správním obvodu Bruntálu coby obce s rozšířenou působností (ORP). Technologické centrum bylo slavnostně předáno ve čtvrtek 14. února, ačkoliv plně funkční je již od konce ledna letošního roku.

Bruntál: Technologické centrum posunuje úřad o kus dopředu
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Technologická centra pomáhají odstraňovat nadbytečné papírování, slouží k elektronizaci systému správy dokumentů a ke zlepšení komunikace uvnitř veřejné správy. Podobně jako v krajích, i na úrovni obcí s rozšířenou působností vznikají moderně vybavená technologická centra, která slouží i pro další obce ve spádové oblasti. Jedno z nich, po letech technicky i organizačně složité a náročné práce, vzniklo také na Městském úřadě v Bruntále.

Budování technologického centra ORP Bruntál bylo rozděleno do čtyř vzájemně propojených částí. Realizací první části získalo město Bruntál výkonnou serverovou infrastrukturu, založenou na využívání nejnovějších technologií. Součástí této infrastruktury je rovněž robustní zálohovací systém, protipožární zhášecí ochranný systém, monitorovací soustava a také motorgenerátor eliminující výpadky přívodu elektrické energie. Systém je schopen zprostředkovat a nabídnout přístup k datovým zdrojům s potenciálem dalšího rozvoje.

Předmětem druhé části bylo povýšení (upgrade) stávající verze elektronické spisové služby o řadu programových rozhraní do podoby umožňující podpořit celostátně běžící proces elektronizace dokumentů.

Cílem třetí části bylo nabídnout obcím a příspěvkovým organizacím ORP Bruntál pořízení elektronické spisové služby s možností ukládat data do úložiště provozovaného na serverové kapacitě města – a nabídnout tak těmto subjektům praktický způsob naplnění zákona č. 499/2004 Sb., o spisové službě a archivnictví.

Tuto možnost využilo 19 obcí (Bílčice, Dlouhá Stráň, Karlova Studánka, Křišťanovice, Lomnice, Ludvíkov, Mezina, Milotice nad Opavou, Moravskoslezský Kočov, Nová Pláň, Nové Heřminovy, Oborná, Razová, Roudno, Staré Heřminovy, Svobodné Heřmanice, Široká Niva, Václavov u Bruntálu a Valšov) a dále 6 příspěvkových organizací města Bruntálu (všechny základní školy, Městská knihovna a Hospodářská správa), které se k projektu připojily a které volily mezi lokální a tzv. hostovanou (vzdálenou) verzí elektronické spisové služby.

V poslední části technologického centra ORP Bruntál byla řešena vnitřní integrace úřadu. Cílem bylo umožnit efektivní pořizování vstupních dat, zvýšit transparentnost výkonu veřejné správy vůči veřejnosti a v důsledku zkvalitnit a zefektivnit vlastní činnost úřadu prostřednictvím úpravy vnitřního prostředí úřadu pro naplnění nutné vazby na tzv. základní registry. Dále byla provedena vnitřní integrace všech softwarových komponent optimálně do jednoho uceleného informačního celku.

„Realizace projektu byla náročnou týmovou prací. Na přípravě a realizaci projektu pracoval tým oddělení informatiky pod vedením Ing. Radima Salzmanna jako součást odboru kancelář tajemníka vedeného Ing. Romanou Kotalovou, o dotaci se starala Ing. Petra Kostková z odboru správy majetku, kultury a rozvoje města. Všichni uvedení včetně pracovníků zúčastněných odborů a oddělení si zaslouží poděkování,“ řekl při slavnostním aktu ve čtvrtek 14. února místostarosta města Ing. Václav Mores a dodal: „Nelze opomenout spolupráci s dodavateli, a to firmami Vera a AutoCont, na místě je proto poděkování panu Ing. Seidlerovi a panu Hanzlovi.“

Zřízení technologického centra poskytne městu Bruntál nezbytnou technologickou základnu, bez níž by nebylo možné navazující projekty elektronizace veřejné správy realizovat.

Celkové náklady projektu „Rozvoj služeb e-Governmentu v ORP Bruntál“ činí 6,3 milionu korun, přičemž 85 procent pokrývá dotace z Evropského regionálního fondu Evropské unie, prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…