Český Těšín v záplavě květů magnólie

20.04.2018 10:46

Móda na magnolie (správně česky šácholany) přetrvává v Těšínech již po více než dvě staletí. Nadšení Těšínských pro tyto nádherné keře a stromy vyvolal v 18. století těšínský osvícenec, jezuitský kněz, botanik Leopold Szersznik. Ve městě dokonce exituje magloliová truristická trasa a s průvodcem muzea MŚC ji můžete projít tuto neděli.

Český Těšín v záplavě květů magnólie
Foto: Archiv radnice
Popisek: Rozkvetlé magnólie utápějí budovu radnice v zeleni a květech po větší část roku

Do nových výsadeb v rámci revitalizace zeleně proto Město Český Těšín zařazuje hojně šácholany v různých odrůdách.

Magnólie dovezl do města poprvé na konci 18. století kněz Szersznik pro svou botanickou zahradu. Místní v nich hned našli zalíbení. Ze začátku byly okrasné keře a stromy dostupné pouze bohatým měšťanům, potvrzovaly jejich majetkové a společenské postavení. 

Těšínská šlechta a měšťané propukli nadšením a magnolie se stala moderním prvkem zahradní i parkové architektury. Proto se řada míst v obou Těšínech může pochlubit obrovskými stromy, na jaře obsypanými záplavou květů. Na polské straně dokonce muzeum vytyčilo speciální procházkovou trasu kolem nejkrásnějších šácholanů. 

Magnólie kvetou hojně i na české straně

Nově již pátým rokem rokem početně doplňujeme tyto stromy a keře i do veřejných prostor. I letos se lidé těší ze záplavy květů několika druhů šácholánů, které před radnicí na ploše náměstí nahradily před třemi lety nevzhledné pichlavé smrky. V minulých letech jsem dosazovali různé odrůdy také na nábřeží a v parcích. Zahradníci zvolili různé odrůdy, které mají nejen odlišené tvary i barvy květů, ale také kvetou v různém období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…